maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Szmogriadó

Minden évben vannak olyan időszakok, amikor a híradások az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettségről szólnak. Mitől tartsunk ilyenkor, illetve mit tegyünk?

Amikor a levegőben megnő a keringő porrészecskék mennyisége és az egészségre ártalmas gázok aránya, az elsősorban a légutakat teszi próbára.
A teljesen egészséges ember is sokszor „megérzi” a rossz levegőt: nem csak az orra jelzi a büdöset, de tüsszög, köhög, könnyezik, esetleg a torkát fájlalja.
Gyerekkorban és idősebb korban, illetve károsodott légzőrendszerű embereknél komoly rosszullétet is okozhat a szennyezett levegő, mivel a szervezetük kevésbé tud alkalmazkodni a nagyobb igénybevételhez.

Különösen veszélyeztettek: gyerekek, idősek, tüdő- és szívbetegek, dohányosok.

A légutak izomgörccsel és fokozott váladéktermeléssel reagálhatnak a bekerülő káros anyagokra, ezzel szabályos asztmás roham alakul ki. A nyálkahártya igénybevétele a védekezőkészséget is rontja: ezekben a napokban-hetekben a kórokozók könnyebben telepszenek meg, náthát, arc- és homloküreg-gyulladást, torokgyulladást, légcsőhurutot vagy akár tüdőgyulladást is okozhatnak.

A veszélyes anyagok azonban nem csak rövid távú, de évről évre a szervezetbe kerülve hosszú távú egészségkárosító hatással is bírnak. A tüdőrák és más daganatos betegségek mellett a szív egyes betegségei is kapcsolatba hozhatóak a légszennyezettséggel.

Rövid távú hatások (légúti irritáció) – hosszú távú hatások (daganatok, szívbetegségek)

A híradások azt szokták tanácsolni, hogy ilyen időszakban kerüljük a gépkocsik használatát. A megoldás azonban nem az, hogy veszélyes légszennyezettségi mutatók esetén biciklizel vagy sétálsz! Válassz környezetbarát közösségi közlekedési eszközt!

Vigyázz, akár a szoba szellőztetésével is komoly köhögési rohamot válthatsz ki arra érzékeny egyénnél: idős ember vagy kisgyerek, tüdő- vagy szívbeteg lakókörnyezetét ilyenkor ajánlott levegőszűrővel tisztítani.

Ha teheted, akkor tölts minél több időt magas hegyekben, ahol tisztább a levegő.

Ismerd meg, hogyan küzdhetsz azért, hogy minél kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe, és tegyél is érte!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png