maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

TBC

A 19. századi regényekben csak úgy hemzsegnek a vért köpő, forró homlokú hősök és hősnők, akik szerelmi lobogással töltik idejüket, hiszen tudják: napjaik meg vannak számlálva. Sőt, mindenkié, akikkel szerelmi felhevültségükben együtt lélegeznek.

A tüdőgümőkór, tüdőbaj vagy tuberkulózis kétszáz évvel ezelőtt Európában is gyakori betegség és halálok volt. Mára ez a kép valamennyire megváltozott, de fontos tisztában lenni azzal, hogy egy még napjainkban is létező betegségről van szó.

A tüdőbajt egy mikobaktérium okozza, amely igen ellenálló, a környezetben is könnyen túlél és a szervezeten belül is nagyon jó védekező módszerei vannak az immunrendszer ellen.

A tüdő és más szervek szövetén belül befalazza magát, védővárai a gümők – ezeknek a falán nehezen jutnak keresztül a fehérvérsejtek, de a gyógyszerek sem könnyen férnek hozzá a baktériumhoz. Jellemzően a tüdőben szeret tábort verni, itt hosszan elhúzódó köhögéssel, véres köpettel, fáradékonysággal, fogyással, esetleg lázzal járó betegséget okoz. Tünetek: elhúzódó köhögés, véres köpet, mellkasi fájdalom, gyengeség, fogyás. A tuberkulózisos beteg nyála, köhögése szállítja a kórokozókat a következő áldozatra.

Ma már léteznek hatásos gyógyszerek a betegség ellen, azonban ezek nem egy pillanat alatt győzik le az ellenfelet: akár évekig is szedni kell őket. A másik előnyünk a múlt századhoz képest az, hogy ma már létezik védőoltás is a tuberkulózis ellen. Ez Magyarországon jelenleg a kötelező védőoltások közé tartozik, már a szülészeten beoltják az újszülötteket – de sok olyan ország van a világban, ahol nem használják rutinszerűen. Onnan tudhatod, hogy kaptál-e ilyen oltást, hogy a bal válladon van egy pici – vagy kicsit nagyobb –, életed végéig látható heg. Az oltási könyvben pedig hivatalosan is dokumentálják.

A tuberkulózis elleni védőoltást BCG-nek hívják. Gyermekkorra védelmet ad a mikobaktérium okozta egyik legsúlyosabb betegség, a tébécés agyhártyagyulladás ellen, viszont nem feltétlenül jelent védelmet magával a tüdőbajjal szemben. Tehát hiába van ott a heg a hős vállán, a hetekig elhúzódó köhögés, véres köpet hátterében ma is felsejlik a tüdőgümőkór árnya.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png