maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

A lábszárak vízrajza

Biztos te is láttál már olyan felnőttet, akinek a lábszárán kanyargós folyókként rajzolódtak ki az erek – és talán olyat is, akinek a kézfején át tűnnek elő kékesen a vénák. Esetleg olyat, aki magából kikelve ordított, és közben a kipirult nyakán-arcán görcsös kötelekként jelentek meg az erei?

Bár ezek az erek mind visszerek vagy idegen szóval vénák, mivel a szív felé szállítják a vért, most csak a lábon kanyargó folyókról lesz szó, mivel ezt a jelenséget nevezzük visszerességnek. Legjobb, ha összeszedjük a folyamszabályozási ismereteinket!

Ha valami miatt egy folyóban lelassul az áramlás, és a partja is elég könnyen alakítható, akkor a folyó kiszélesedik, kanyargóssá válik. Ez különösen így van, ha például egy gáttal is megakasztják a folyó folyását. Hasonlóan működik mindez a vénáinkban. Az alsó testfél vénáiban álló testhelyzetben lelassul a vér áramlása. Alkati adottságok is meghatározzák, hogy valaki mennyire hajlamos visszerességre, valamint vannak olyan körülmények is, amelyek kedveznek a vénák kitágulásának. Ilyen például a sok álldogálás vagy a rengeteg üldögélés. Egy pultos, egy fogorvos, egy banki alkalmazott vagy egy informatikus jó, ha számol ezzel. A várandósság is gátként nehezíti a vér áramlását, de nem csak a babaváró túlsúly rontja az alsó végtag keringését.

A visszeresség, bár földrajzórán még jól is jöhetne sajnos nagyon fáradékonnyá teszi a lábat. Feszülés, elnehezülés, fájdalom, de még viszketés is jelentkezhet. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a rémisztő betegség, a trombózis nem ezeken a bőr alatt futó ereken szokott kialakulni. Amikor az ember nem csak álldogál, hanem sétál, fut vagy biciklizik, a láb izmainak pumpálása hajtja a vért a szív felé, így a visszeresség megjelenését meg lehet előzni a rendszeres sportolással.
Ha álldogálás közben kicsit tornáztatjuk a lábainkat, akkor azzal „bekapcsoljuk” a vénás áramlást segítő izompumpát. Segítenek az egészséges talpú cipők, valamint a normális testsúly megőrzése. Az ereket kívülről elszorító ruházat gátként akadályozza a véráramlást, ezért jobb kerülni, viszont sokat segíthet a láb rugalmas szorítása speciális zoknival, harisnyával.

A fáslizás segíthet a visszeres panaszokon, de úgy kell feltekerni a fáslit, hogy ne egy-egy sávban, hanem egyenletesen szorítson. Léteznek gyógyszerek és krémek, amelyek enyhítik a tüneteket, de nagyon kellemetlen panaszok esetén általában a kanyargós ér eltávolítása a megoldás. A kiiktatott visszér szerepét átveszi egy mélyebben futó és emiatt izmosabb falú véna, amely kevésbé lesz hajlamos a kitágulásra. Kellemes hajózást!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png