maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Vigyázz a füledre!

Az iskolában már megtanultad, hogy a hang nem más, mint a levegő rezgése. Ezt a dobhártyánk és a hallócsontocskáink közvetítik a belső fül felé, ahol a csiga szőrsejtjei elektromos impulzust gyártanak belőle, melyet a hallóideg közvetít az agyhoz.

Eszedbe jutott már, hogy a hallásodat el is veszítheted?

A rezgésnek két tulajdonsága van. A frekvencia adja a hang magasságát, az amplitúdó pedig a hangosságát, vagyis a hangerőt. A hangerő mértékegysége a decibel. Az emberi fül 0 és 140 decibel között hallja a hangokat. A 0 decibel nem azt jelenti, hogy nincs semmilyen hang, csupán az emberi fül nem hallja, ez az úgynevezett hallásküszöb. 140 decibel erősségű hang már fájdalmat okoz. Lássunk néhány jellemző zajt a környezetünkből!

Bár nem tudsz számszerűen decibelt mérni, mégis könnyen megállapíthatod, hogy ártalmas-e körülötted levő zaj. Ha a társad egy méterre áll tőled és nem hallod, hogy mit mond, akkor a zajszint káros a hallásodra.

A zajkárosodás a hang érzékeléséért felelős szőrsejteket károsítja. Ha a szőrsejtek csak kimerülnek, a károsodás nem végleges, csupán azt tapasztalod, hogy a buli utáni napon nem hallasz jól. Idővel azonban ezek az átmeneti hatások összeadódnak, a szőrsejtek elpusztulnak, ami már végleges halláscsökkenéshez vezet.

A vibráció ráadásul nemcsak a fület károsítja, okozhat vérnyomás-emelkedést és más testi tüneteket is, a csökkent hallású diákok pedig átlagosan egy jeggyel rosszabb eredményeket érnek el az iskolában.

Minél hangosabb valami, annál rövidebb ideig tartózkodhatsz a környezetében, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor óvintézkedéseket kell tenni.

Egyes munkahelyeken kötelező a fülvédő használata, hogy a halláskárosodást megelőzzék. Ha olyan hangosan hallgatod fülhallgatón keresztül a zenét, hogy azt más is hallja, az legalább 100 decibel hangerőt jelent. Ekkora hangerővel csupán néhány percig szabadna zenét hallgatni a halláskárosodás veszélye nélkül!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png