maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Azok a bizonyos napok

A lányok felnőtté érésének fontos pillanata az első menstruáció megjelenése. A menstruációt más szóval havi vérzésnek, havi ciklusnak, menzesznek, kicsit viccesen havibajnak is szokták nevezni. A szeméremszőrzet és a hónaljszőrzet kifejlődése, a mell nőiessé válása után lehet számítani rá, leggyakrabban 12-13 éves korban, de teljesen egészséges lehet az is, ha valaki tízévesen már menstruál vagy csak 14 évesen jön meg először a havi vérzése.

Ez annak a jele, hogy a petefészkekben elkezdtek megérni a petesejtek, a méh belső felszíne pedig felkészül egy embrió fogadására. Azaz: ha valaki menstruál, akkor már fogamzóképes, ha védekezés nélkül él szexuális életet, teherbe is eshet.

A felnőtt nőknek 28-33 naponként van menzeszük, de fiatal lányoknak ez az első években még teljesen összevissza is lehet. Emiatt időnként váratlanul érhet egy-egy vérzés, jobb, ha mindig van nálad felszerelés. Másrészt fontos tudni, hogy a naptármódszer nem segít a nem kívánt terhesség kivédésében, mivel az összevisszaságban nem tudni, hogy pontosan mely napokon vagy termékeny.

A havi vérzés érkezésére érdemes időben készülni – hogy ne érjen váratlanul. Például úgy, hogy előre beszerzel egy készlet egészségügyi betétet, tampont, és ezt magaddal is hordod valami szép tárolóban. Az első néhány hónap alatt úgyis kitapasztalod, milyen fajtákkal érzed kényelmesen magad.

A menstruáció 3-5 napig tart, de különösen az első időkben egészen rövid vagy hosszabb is lehet. Inkább a biztonságra törekedj, az első néhány órányi vérzésszünet után még jöhet folytatás.
Ebben a néhány napban különösen fontos a higiénia: jól esik naponta akár többször is jól zuhanyozni vagy csak leöblíteni magad – kádban fürödni ilyenkor nem ajánlott.

A havi vérzés az első egy-két napban lehet fájdalmas, kellemetlen. Az első időkben, ha gondolod, kihagyhatod az iskolai tornaórát vagy az edzést – később megtapasztalod magadról, hogy mennyit bírsz ilyenkor. Ha kifejezetten görcsös érzés, bevehetsz valami fájdalomcsillapítót – ha hónapról hónapra meggyötör, érdemes orvos segítségét kérni.

Minél inkább megérted, mi zajlik le a testedben, annál felkészültebben várhatod felnőtté válásodnak ezt az újabb bizonyítékát.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png