maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Mérgek a ház körül

Tartálykocsikon vagy a kémiaszertárban már bizonyára találkoztál különféle veszélyt jelző szimbólumokkal, de a mérgezés és marás veszélye otthon is leselkedhet rád. Gyere, és nézzünk körül a lakásban, mire érdemes figyelned!

Kert

Parkokban, kertekben, kiránduláson kívánatos bogyókkal találkozhatsz, de némelyikük súlyos mérgezést okozhat. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, attól függően, hogy mi a méreg, és mennyi jutott belőle a szervezetbe. Nyálfolyás, könnyezés, szédülés, hányás, hányinger, de hallucinációk és tudatzavar is felléphet. ) Soha ne egyél ismeretlen bogyókból, ha pedig saját kerted lesz, ne ültess bele mérgező növényt!

Fürdőszoba

Véletlenül megivott háztartási vegyszerek is okozhatnak mérgezést. Éppen ezért soha ne tölts üdítős flakonba vegyszert, nehogy valaki beleigyon. Nem is kell lenyelni a tisztítószereket ahhoz, hogy baleset következzen be, bizonyos vegyszerek összeöntésével ugyanis mérgező gázok is keletkezhetnek. Soha ne keverj össze vegyszereket, tisztítószereket. Takarításhoz használj gumikesztyűt!

Ha a bőrre maró anyag cseppen, először száraz ruhával töröld le, majd bő vízzel öblítsd le. A szembe jutott maró anyagot szintén bő vízzel kell kiöblíteni. A sebre helyezz steril gézlapot, és keress fel egy orvost!

Szoba

Eszméletlenül talált embernél mindig gondolni kell mérgezésre, és körül kell nézni nyomok után. Ilyen jel lehet például egy búcsúlevél, egy üvegcse vagy furcsa szag. Ne tölts sok időt a nyomozással, hanem fordítsd a beteget stabil oldalfekvésbe és hívj mentőt.

Hánytatni soha nem szabad a mérgezettet!

Ha eszméleténél van, óvatosan kortyoltass vele először vizet, majd ha biztonságosan le tudta nyelni, itass vele vizet vagy tejet, és hívj mentőt.

A mentők hívásakor legyen a kezedben a méreg doboza vagy címkéje, hogy el tudd mondani, miről lehet szó.

Téli időszakban gyakori a szén-monoxid-mérgezés, mivel a szén-monoxid a kéményből visszaáramló füstben található. Erre a visszaáramlásra rásegít, ha konyhai szagelszívótok is van, ezért figyelj arra, hogy ne kapcsold be, amikor a kazán működik.

A szén-monoxid sokkal erősebben kötődik a vörösvértestekhez mint az oxigén, ezért teljesen kiszorítja azt. Azért is különösen veszélyes, mert nincsen szaga, és így nem lehet észrevenni a szivárgást. Ha egy légtérben többen panaszkodnak fejfájásra, hányingerre, szédülésre, feltétlenül gondolni kell rá. A gyerekek hamarabb jelezhetik ezeket a tüneteket, mint a felnőttek. Azonnal nyissatok ablakot, és értesítsétek a tűzoltóságot.

Súlyosabb szén-monoxid-mérgezés esetén a beteg kipirult, kapkodja a levegőt és eszméletét veszti. A segítségnyújtásnál légy körültekintő, hiszen percek alatt te magad is mérgezetté válhatsz. Nyiss ablakot, ajtót és értesítsd a mentőket!
Sokat tehettek a megelőzésért, ha szén-monoxid-érzékelőt szereltek föl.

Garázs

Amikor valaki zárt garázsban járatja az autóját, kipufogógáz-mérgezést szenvedhet. Erre könnyű rájönni a szagból és a szituációból. Azonnal tárd ki az ajtót, állítsd le a motort, és ha elbírod a mérgezettet, vidd a szabad levegőre. A garázsban előfordulhatnak növényvédő szerek, festékhígító, akkumulátorsav, ezekhez soha ne nyúlj, némelyikük bőrön át is mérgezést okoz!

Pince

Szüret után a bor forrása során szén-dioxid keletkezik, az oxigén pedig elfogy. A gazdák ezért maguk elé tartott gyertyával lépnek a pincébe. Ha a gyertya elalszik, kevés az oxigén, nem szabad bemenni. Jobb, ha te egyáltalán nem mész a pincébe ilyenkor.

Láthatod, hogy néhány egyszerű óvintézkedéssel megvédheted magad a háztartási balesetektől. Hívd fel mások figyelmét is ezekre!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png