maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Lüktet, nyom, szorít

Fáj. Lüktet. Hasogat. Nyom. Szorít. Ahányféleképpen fájhat a fejünk, annyiféle oka is lehet.

Megfájdulhat az ember feje az erős fénytől vagy zajtól, de fájhat attól is, ha nem ivott elég folyadékot. Ezért, ha fáj a fejed, próbálj először nyugodtabb, csendesebb helyre menni és igyál egy pohár vizet, gyümölcslevet. Lehet, hogy éhes vagy? Ettél ma már valamit?

Az erőltetett olvasás és a képernyő villódzása is bánthatja a kobakod – tarts könyv-, tévé-, számítógép- és mobilszünetet, nézz körül távolabb, menj ki a szobából, mozgasd meg egy kicsit a nyakizmaidat is. Persze az is lehet, hogy rosszul aludtál az éjjel, vagy a késői lefekvést korai felkelés követte – ilyenkor a legjobb egy nagy alvást beiktatni.

A betegségek kezdetekor is gyakran fáj a fejünk. Lehet, hogy megy fel a lázad? Vagy esetleg náthás leszel?

Előfordulhat, hogy nem csak egyszer-egyszer, de viszonylag rendszeresen fáj a fejed. Ilyenkor érdemes megfigyelni, akár fel is írni, hogy mikor jellemző, reggel vagy este kezdődik, hétköznap vagy hétvégén is, reggeli előtt vagy épp elalváskor. Azt is jegyezd fel, mennyi ideig tart, ha nem teszel ellene valamit, illetve mitől múlik el hamarabb. Ez sokat segít majd az ok kinyomozásában.

Nagyon sok esetben okoz gyakori fejfájást, ha valakinek nem jó a szeme – érdemes tehát egy szemészt felkeresni. A rossz testtartás, a nyaki izmok feszülése is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet: ha az otthoni tornáztatás nem segít, gyógytornásztól kérhetsz tanácsot.

A fogak vagy a fül betegségei is megjelenhetnek bosszantóan gyakori fejfájás formájában: ilyenkor a fogorvos vagy a fülész tud segíteni.

Gyerekkorban is kialakulhat migrén, ami egy visszatérő, görcsös, sokszor féloldali fejfájással járó betegség: ez esetben érdemes ideggyógyász tanácsát kérned.

Van, hogy az embert nyomasztó gondok, problémák, szorongások mutatják meg magukat fejfájás formájában: ha erre gyanakodsz, kérj segítséget a szüleidtől vagy az iskolapszichológustól.

  • látászavar – szemész
  • nyakizmok feszülése – torna
  • fülészeti ok, fogászati ok – fülész, fogorvos
  • migrén – ideggyógyász
  • lelki okok – pszichológus

  • Most már éppen elég ideje nézed a képernyőt. Hogy ne fájduljon meg a fejed, állj fel egy kicsit, menj ki a szobából, és igyál egy pohár gyümölcslevet!

    maketusz_fekvo_banner.png
    maketusz_fekvo_banner.png