maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Pöttyösen nem az igazi

Pöttyök, foltok, hólyagok? Csak kellemetlen látványt nyújtanak, vagy csípnek, viszketnek, égetnek is? Mik ezek? Mit lehet, tenni, ha kiütéseid vannak? Egyáltalán mitől vannak?

A kiütések a bőrön jelentkező kisebb-nagyobb elváltozások, általában csak időlegesek. Lehetnek apró piros gyulladt pontok vagy nagyobb rózsaszínű foltok, de ezer más formájuk is van, ugyanennyi oka lehet a létrejöttüknek is.

Egyszerűbb esetben borotválkozás, epilálás vagy csaláncsípés után jelennek meg egy rövid időre. Ilyenkor tudod, mi irritálta a bőrödet, és azt is, hogy nem komoly a probléma.

De mi a helyzet a rejtélyesebb kiütésekkel? Lehet, hogy allergiás vagy valamire?

Figyeld meg, hol vannak a kiütéseid! Ha csak egy meghatározott helyen látod ezeket, lehet, hogy az új órád, zoknid vagy kézkrémed a probléma forrása. Ha nem köthetőek valamilyen területhez, használati tárgyhoz, akkor is okozhatja őket allergia. Ettél valami olyat, amit nem szoktál, szedsz valamilyen új gyógyszert, vagy új a tusfürdőd?

Ha a kiütéseidet allergia okozza, akkor azt az anyagot kell elkerülnöd, amelyik kiváltotta. Ha csak rövid ideig tartanak, nem igényelnek külön kezelést. A kellemetlen érzést, viszketést kezelheted gyógyszertárakban erre célra árusított krémekkel.

Ha a kiütések hosszabb ideig tartanak, vagy más tünet is társul melléjük, keress fel egy bőrgyógyászt. Lehet, hogy valamilyen bőrfertőzés okozza őket, de az is elképzelhető, hogy egy komolyabb betegség tünetei. Ilyenkor, ha a betegséget kezelik, a kiütések is elmúlnak majd.

Ezekben az esetekben nem használnak a helyi tünetek enyhítésére szolgáló krémek, más kezelés szükséges.

A kiütések általában nyom nélkül gyógyulnak, de fontos, hogy akkor se vakard őket, ha nagyon viszketnek. A vakarással apró sebeket hozol létre, amelyek már lassabban és akár maradandó nyomokkal múlnak, és tovább is fertőződhetnek.

A pöttyök vagy foltok bizonyos tárgyakon jól néznek ki. Sok élőlény el sem képzelhető nélkülük. Te nem tartozol ebbe a csoportba, tégy a kiütések ellen!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png