maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Induljon jól napod!

 

A reggelek és délelőttök azok a napszakok, amikor a legtöbbet kell figyelned, koncentrálnod, teljesítened az iskolában. Ehhez mind-mind energiára van szükséged, amelyet csak egy kiegyensúlyozott étrend tud biztosítani a számodra.

 

A reggeli a nap első étkezése, amikor a 8-10 órás nemevést követően fel tudod tölteni szervezeted kiürült raktárait a szükséges tápanyagokkal. A reggelizéssel hozzájárulsz ahhoz, hogy jobban tudj figyelni az órákon, többet tudj futni a testnevelésórán, és elkerüld a felesleges nassolást a nap hátralévő részében.

 

Reggelizni otthon a legjobb. Ha az iskolában eszel először, addigra már sok idő telik el, leesik az energiaszinted, és ha késel, üres gyomorral ülsz be a padba.

 

Akár 15 perc is elég egy egészséges reggeli elfogyasztására, de miből áll össze egy kiegyensúlyozott reggeli?

 

Egy egészséges reggelinek vannak állandó szereplői, amelyek a teljes kiőrlésű kenyérfélék, a péksütemények, a gabonatermékek; a tej, a tejtermékek és a húsfélék; a vitaminokban bővelkedő zöldségek vagy gyümölcsök, valamint a kihagyhatatlan innivaló.

 

Ha ezekből az elemekből változatos, de tápláló reggelit szeretnél készíteni, akkor az egyik legjobb választás a szendvics.

Alapja a teljes kiőrlésű, például korpás, rozsos kenyérféle vagy péksütemény legyen, amely a fehér változatánál több rostot tartalmaz, így segíti a vércukorszinted egyenletes szinten tartását.

 

A szervezetedet felépítő fehérjék forrásai a tejtermékek, amit egy szendvicsbe vagy mellé tehetsz zsírszegény sajt, túró formájában is. A felvágottak közül válaszd a csirkemell- vagy pulykasonkát. Tejet ihatsz magában vagy kakaó formájában is, így a csontépítő kalciumon kívül a folyadékfogyasztásról is gondoskodsz.

 

A zöldségeknek minden étkezésedben szerepük van. Ahány színben pompáznak, annyi különböző értékes vitamint és jótékony anyagot tartalmaznak. Ezek többek között a tested védekező rendszerét erősítik. Válaszd mindig az adott évszakban termő változatokat!

 

A folyadékfogyasztásról már ébredés után gondoskodnunk kell, hiszen a víz a legalapvetőbb tápanyag, amely nélkül a szervezeted nem tudna működni. Ez lehet víz, ásványvíz, 100%-os gyümölcslé, tea vagy tej is.

 

Ha édes típusú reggelire vágysz, akkor ehetsz teljes értékű gabonából készült gabonapelyhet vagy müzlit, tejjel vagy natúr joghurttal. Mindig egyél hozzá gyümölcsöt vagy diófélét, hogy növeld a rostfogyasztásod, és iskolába menet igyál még egy pohár vizet.

 

Ha a reggelizés olyan napi rutinná válik, mint a fogmosás, akkor már tettél egy nagy lépést a kiegyensúlyozott étrend, így az egészséged megőrzése felé.

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png