maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Az enyhíthető nyomás - stressz

Ismerős helyzetek? Egyik sem különleges, bármikor előfordulhatnak. Mi a közös bennük? Az, amit kiválthatnak belőled.

A nyomasztó, feszültséget keltő helyzetek kezelése nehéz, főleg, ha több is van belőlük. Az biztos, hogy nem lehet elkerülni ezeket, mert az élet természetes velejárói, de a jó részük megoldható vagy kezelhető. Több stresszhelyzet nem is probléma, hanem inkább izgalom, kihívás, tehát nem csak negatív élmény lehet.

A stressz hatásai

Nagyobb nyomás alatt előfordulhat, hogy kevésbé tudsz figyelni, vagy nehezen döntesz. Más esetekben szorongást, idegességet, nyugtalanságot is érezhetsz. Esetleg megváltozhatnak a pihenési, étkezési szokásaid, kimerültebb, türelmetlenebb lehetsz. Érezted már valamelyiket a nehezebb időszakokban? Lehet, hogy a stressz hatása volt.

A stressz számos betegséggel is összefüggésbe hozható. Ezek persze nem rögtön lépnek fel, de ha tartósan stresszhelyzetben élsz, akkor nagyobb az esélyed arra, hogy kialakulnak.

Mit tehetsz a stressz ellen?

Ne halogass! Fölöslegesen ne várakoztass egy megoldandó helyzetet, mert az idő múlásával egyre erősebb lehet a hatása. A halogatás azért is veszélyes, mert több probléma is felhalmozódhat.

Oszd be az idődet! A határidőnapló vagy egy ennek megfelelő app alkalmazásával hatékonyabban tudod elvégezni a feladataidat. Látni fogod, hogy sokkal egyszerűbb nem mindent az utolsó pillanatban megoldani. Több energiád marad, és átláthatóbbak, kiszámíthatóbbak lesznek a napjaid.

Kapcsolj ki! A hatékony problémamegoldáshoz pihenésre is szükséged lehet. Tölts időt a barátaiddal, nézz meg egy filmet, menj el kirándulni. A lényeg, hogy egy rövid ideig ne foglalkozz a problémával, és amikor újra nekiülsz, nagyobb energiával és jobb ötletekkel tudod majd kezelni.

Sportolj! A sportnak számos előnye van. Fitten tart, növeli a kitartást, erősíti a küzdőszellemet, javítja az összpontosítást. Egy szóval olyan tényezőkre hat, amelyek segítenek a stresszkezelésben.

Ha úgy érzed, nem tudsz megoldani egy helyzetet, nyugodtan kérj segítséget a barátaidtól, szüleidtől, vagy az iskolapszichológustól. Az életedet te irányítod, nem pedig a feszültséget okozó problémák. Vedd kézbe a megoldásukat, és küzdj meg a stresszel!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png