maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Egészséges mosoly

A tejfogaid hatéves korodban elkezdtek kihullani, és a nagyobb gyökérrel rendelkező, keményebb szerkezetű maradó fogak foglalják el a helyüket. Biztosan eszedbe jutott, hogy ezekre már nagyon kell vigyázni, hiszen nem cserélődnek többet. Hogyan őrizheted hát meg fogaid egészségét?

A fog látható része a korona, az alsó része a gyökér. Kívül egy kemény réteg borítja, de a belsejében erek és idegek találhatók. Az ér táplálja a fogat, az ideg pedig érzi a hideget, meleget, fájdalmat. Ha a külső réteg megsérül, az ideg fájdalmat jelez. Ez kellemetlen, de fontos szerepe van, hiszen jelzi, hogy baj van.

Hogyan sérülhetnek a fogak?

Ha keménybe harapsz, vagy játék közben kemény tárggyal megütitek egymást, a fog letörhet! Légy óvatos!

A fog felszínén evés és ivás után úgynevezett lepedék képződik, amiben baktériumok telepszenek meg. Bár szabad szemmel nem láthatók, mégis óriási kárt tudnak okozni, mert a fogat borító kemény réteget lebontják, vagyis lyukat ásnak a fogadba! Ezt fogszuvasodásnak nevezzük. Nagyon fájdalmas lehet, ráadásul nem gyógyul be magától, fogorvosnak kell betömnie, és már örökre úgy marad. Mindezt megelőzheted a rendszeres fogmosással.

  • Naponta legalább kétszer, reggel és este is moss fogat!
  • Használj gyereknek való fogkefét.
  • Nyomj rá borsónyi, gyermeknek való fogkrémet.
  • Kezdd az egyik oldalon hátul, és haladj körbe a szájban, így biztosan minden fogra sor kerül. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg a fog minden oldalát, a hátsót is.
  • Az elülső fogaidat sepregető mozdulattal tisztítsd meg. Az ínytől a fog széle felé sepregess.
  • Két percig moss fogat.
  • A fogkrémet ne nyeld le.

  • Fogmosás után fogselyemmel is meg kell tisztítani a fogak közötti réseket, mivel oda nem ér be a fogkefe. Tépj egy húsz centis darabot a fogselyemből, a végét tekerd az ujjadra, és óvatosan, ide­ oda mozgatva férkőzz be vele a fogak közé. Vigyázz, hogy a selyem ne vágja el az ínyedet! Legjobb, ha eleinte szüleiddel gyakorolsz.

    Ha szeretnéd, hogy a fogaid erősek és egészségesek legyenek, akkor a táplálkozásra is figyelned kell. Kerüld a cukros, szénsavas üdítőket, és mértékkel egyél édességet.

    Édességevés után soron kívül is moss fogat!

    Évente kétszer jó, ha fogorvos is megvizsgálja a fogaidat, hogy észrevegye, ha valahol már elkezdődött a szuvasodás.

    Ne várd meg míg a fájdalom jelentkezik!

    maketusz_fekvo_banner.png
    maketusz_fekvo_banner.png