maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Alapítvány

Okos Doboz Alalpítvány

 

BEMUTATKOZÁS    

Magunkról


Az „Egyszervolt” – a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult. Az Alapítvány 2020. március 10-étől nevet változtatott tevékenységét Okos Doboz Közhasznú Alapítvány néven folytatja.

Az Alapítvány tevékenysége kiterjed a magyar gyermekkultúra ápolása, az egészséges életmódra nevelés, egy kulturális értékekben is gazdag tudásanyag közvetítésével az Internet lehetőségeit is kamatoztatva, az óvodásoknak és a kisiskolásoknak.

Az Internet manapság már egy igen elterjedt fogalom, szinte mindenki ismeri, nagyon sokan használják is. Azonban igazán igényes és az oktatásban valóban használható tartalommal nem igen találkozhatunk.

A hazai felhasználókon kívül a határokon túli magyarok gyermekei, is meglátogathatják az okosdoboz.hu oldalait és megismerkedhetnek a magyar gyermekkultúrával.

Az Alapítvány 2020 óta kiemelt tevékenységének kezeli az okosdoboz.hu oktatási portál támogatását. Az ingyenesen elérhető digitális feladatgyűjtemény és oktatási platform a 2020-s évre az ország leglátogatottabb ingyenes magán kézben lévő digitális oktatási felülete. Az Alapítvány célja támogatások és pályázatokon keresztüli finanszírozással támogatni az oktatási portál működését és tartalmi bővítését.

 

Az Alapítvány célja

 

Az alapítvány elsődleges célja a magyar gyermekkultúra ápolása, digitális oktatási tartalmak fejlesztés és kulturális értékekben is gazdag tudásanyag közvetítése közoktatása részére. Az alapítvány az egészséges életmódra nevelést az internet lehetőségeit felhasználva, a portálcsoport website-ján valósítja meg

Az interaktivitás lehetőségeit kihasználva szeretnénk segítséget adni az iskoláknak azzal, hogy bővítjük a számítógéppark fel- és kihasználásának lehetőségeit, a számítógépek értelmes, felhasználói programokkal való ellátását.

A projekt – ellentétben a napjainkban divatos „lövöldözős” játékokkal – valódi szellemi értékeket közvetít, miközben a gyermekek kreativitását fejleszti. Ezt a törekvésünket hitvallásunknak tekintjük, és a munkáinkban is folyamatosan érvényesítjük.

Célunk, hogy az új évezred gyermekeinek is biztosítsunk egy értékadó és nívós információt, illetve kultúrát.

Az Alapítvány elsődleges célkitűzése 2020-tól az Okosdoboz.hu ingyenes oktatási portál támogatása, melynek lényege összefoglalható egy olyan multimédiás rendszer kidolgozásában és megvalósításában, amely

 

 • már 6-18 éves korosztály megszólítása
 • az alapműveltséghez, Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő ismereteket, értékeket közvetít,
 • szorosan kapcsolható a kerettantervek általános fejlesztési követelményeihez több tantárgy esetében is (pl. matematika, irodalom, etika, ének-zene, természetismeret, környezetvédelem, társadalmi ismeretek stb.)
 • segíti az informatikai eszközök felhasználói kultúrájának terjesztését,
 • segíti a szabadidős foglalkozások színesítését (pl.: otthon, napköziben, iskolaotthonban, egyéni foglalkozás esetén is),
 • segíti a tanórai differenciális, a tantárgyi integráció megvalósítását,
 • segíti a gondolkodás fejlesztését, új ismeretek birtoklásának és a megszerzett tudás változatos alkalmazásának lehetőségét kínálja,
 • és mindezek mellett kiváló és tartalmas szórakozást nyújt.

 

Alapító okirat

 

Kuratórium

 

Gryllus Vilmos  Gryllus Vilmos, kuratóriumi tag

 

Kapuvári Gábor  Kapuvári Gábor, kuratóriumi tag

 

Pál Tibor  Pál Tibor, kuratórium elnöke

 

Beszámolók

 

TEVÉKENYSÉG

Magyarország egyik leglátogatottabb oktatási portálja a www.okosdoboz.hu oldal részben az Alapítvány támogatásával működik. Az alapítvány támogatásával számos tartalmi és funkcionális bővítés készit el az Okos Doboz portálra.

Az Az alapítvány továbbá támogatja az Okos Doboz működtetéséhez szükséges informatikai háttér biztosítását és a felhasználók támogatásához szükséges informatikai és szakmai szupport tevékenységet is.

 

Kiemelt Projektjeink

Külhoni régiók

Az Okos Doboz Közhasznú Alapítvány által lebonyolított 2021. március 1. és 2022. február 28. között megvalósuló komplex digitális oktatási tartalomfejlesztés, pedagógus képzés és informatikai fejlesztés célja a külhoni régiókban élő pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztése és egy olyan komplex tananyag csomag létrehozása az okosdoboz.hu oktatási portálon, mely a külhoni régiók magyar kulturális értékeit kívánja bemutatni mind az anyaországi, mind pedig a határon túli régiókban élő diákok számára.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott projekt keretein belül az országhatárokon túli Okos Doboz felhasználóknak – diákoknak, tanároknak és szülőknek – elérhető szolgáltatásokat fejlesztettünk annak érdekében, hogy valamennyi funkció elérhető legyen számukra, illetve, hogy a határon túl dolgozó pedagógusok megfelelő módszertani támogatást kapjanak az oldal használatában.

A projekt másik kiemelt célja az Okos Doboz tartalmi bővítése volt, a kárpát-medencei magyar kulturális értékek feldolgozása, annak érdekében, hogy az oldal tartalmai között helyet kapjanak azok a kulturális értékek, amelyek digitális feldolgozása korábban nem történt meg a közoktatás számára. Az új tartalmak illeszkednek a Magyar Kormány által kiemelten kezelt és támogatott Határtalanul programhoz, a kárpát-medencei kulturális értékek megismertetését szolgáló más projektekhez.

 

Társas kapcsolatok

2021 és 2023. júliusa között a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával digitális tartalomfejlesztés valósul meg az okosdoboz.hu portálon. a tartalomfejlesztés célja olyan feladatok, animációk és játékok készítése melyek során a diákok szociális, érzelmi és kommunikációs képességeiket fejleszthetik, bizonyos szituációs feladatokat oldhatnak meg. A tartalmak mellé tanári útmutató is készül, aminek segítségével a pedagógusok, mentorok iskola pszichológusok komplex foglalkozásokból álló fejlesztést valósíthatnak meg. A projekt keretében az okosdoboz.hu portálon kialakításra kerül egy Társas kapcsolatok aloldal.

Az NTP támogatás segítségével továbbá számos online bajnokság kerül megrendezésre, melynek célja tehetségek azonosítása az országhatáron belül és kívül élő magyar ajkú diákok között.

Az NTP támogatás kiterjed az Okos Doboz portál működésének biztosítására is.

 

Korábbi projektjeink

 • egyszervolt.hu mesésvilág portál támogatása
 • mesetv.hu
 • napocska.hu

 

 

TÁMOGATÓINK

 

Nemzeti Kultirális Alap - Nemzeti Kultirális Alap

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság - Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság

 

Nemzeti Tehetség Program - Nemzeti Tehetség Program

 

 

1% FELAJÁNLÁS

 

TÁMOGASD TE IS AZ OKOS DOBOZT!

 

Kérjük, idén is támogasd 1%-oddal a magyar közoktatásért végzett munkánkat!
Adószámunk: 18248072-1-41


Magyarország egyik leglátogatottabb oktatási portálja a www.okosdoboz.hu oldal részben az Alapítvány támogatásával működik.

 

Szükséges adatok:

 • A kedvezményezett neve: Okos Doboz Közhasznú Alapítvány
 • A kedvezményezett adószáma: 18248072-1-41

Hozzájárulásod előre is köszönjük, hiszen ezzel nagy támogatást nyújtasz a magyar gyermekkultúra fejlődéséhez!

 

 

KAPCSOLAT

Okos Doboz Közhasznú Alapítvány

Cím: 1021 Budapest, Völgy utca 5.

E-mail: alapitvany@okosdoboz.hu

Web: www.okosdoboz.hu/alapitvany

Adószám: 18248072-1-41

Számlaszám: 10700440-27737408-51100005 CIB BANK

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png