maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Súgó

 

 

Kedves Látogató!

 

Örömmel üdvözölünk az Okos Doboz oldalán. Az Okos Doboz egy játék alapú készség és képességfejlesztő digitális taneszköz általános iskolás és középiskolás gyermekek számára. 

 

Az Okos Doboz oldalon az alábbi tartalmak között válogathatsz:

 

- 13.000 digitális feladat feladatsorokba rendezve - az iskolai tananyaghoz kapcsolódó feladatokat oldhatsz meg.

- 34 kognitív játék - felmérheted és fejlesztheted gondolkodási képességeidet.

- 160 egyedi grafikával készült videó - az egészségnevelés témaköréhez kapcsolódó animációkat nézhetsz meg.

- 600 egészségnevelési feladat feladatsorokba rendezve.

- Egészségkönyv - az emberi test biológiájával és a kapcsolódó egészségnevelési ismereteket feldolgozó Digitális Tankönyv és kapcsolódó online Digitális Tanár.

 

Ezeket a tartalmakat és az oldalon található további funkciókat regisztráció, illetve belépés után érheted el. Belépéskor 3 profil közül választhatsz: Diák, Tanár, Szülő.

 

Az Okos Dobozon Bajnokságokat és Nyereményjátékokat is szervezünk. Ezekről értesítjük felhasználóinkat, illetve minden esetben publikáljuk a  játékok részleteit.

 

További segítséget találhatsz az oldal működéséről  kisfilmjeinkben. Az Okos Doboz – Játék a tanulás rovat kisfilmeken keresztül, lépésről lépésre megmutatja, hogyan célszerű használni az OkosDobozt, mire érdemes figyelned, milyen lehetőségeid vannak a gyakorlásra, tudásod és képességeid felmérése és fejlesztésére.

 

 

Főoldal

Az főoldalon található mátrixban egy évfolyam adott tananyagához illeszkedő játékos feladatokat találsz. Minden évfolyamot más-más színnel jelöltünk. A tantárgyak saját oszlopot kaptak. Bal oldali füleken választhat alsós, felsős vagy középiskolai tartalmak között Amennyiben a mátrixban az adott osztályra vagy tantárgyra (pl. 2. osztály vagy Matematika) kattinthatsz, a kategória összes feladatát megtalálod további szűrés nélkül. Ha a mátrix fölé viszed az egeret, láthatod, hogy az adott helyen mennyi feladat áll rendelkezésedre. Erre kattintva, a feladat kereső oldalra jutsz, ahol már az adott szempontnak (osztály és/vagy tantárgy) megfelelő összes feladat megjelenik.

 

Minden tartalmat elérhetsz menüpontokból is:

 

- Feladatok

- Játékok

- Videók

 

A főoldalon található Belépés/Regisztráció gombokon keresztül tudsz belépni a rendszerbe. Regisztrált felhasználók a menüpontból érhetik el Személyes oldalukat is.

A honlap tartalmai között a jobb felső sarokban található szabadszavas kereső segítségével is böngészhetsz.

A bal felső sarokban lévő Okos Doboz logóra kattintással térhetsz vissza bárhonnan a Főoldalra.

Az oldalon lefele görgetve találsz további hasznos információt az oldal használatáról, tanári, szülői modulokról és további tartalmainkról.

 

Kereső felületek

A Feladatok menüpontra kattintva érheted el a feladat kereső felületet. Itt évfolyamokra, tantárgyakra és témakörökre szűrve kereshetsz rá a kívánt feladatokra. A feladat listát kártyás, illetve szöveges megjelenítésben is megtalálhatod.  A témakörök mellett bevezettük a NAT2020 témakörök opciót is, ezzel illeszkedve az új Nemzeti Alaptantervhez.

Ehhez hasonló kereső felület jelenik meg a Játékok és a Videók gombra kattintva is.

 

Feladatsorok

A feladatsorokban az iskolai tananyaghoz  és az egészségnevelés témaköréhez kapcsolódó feladatokat találsz. Ezekkel tantárgyi tudásodat mélyítheted el, vagy gyarapíthatod ismereteidet.

 

A feladatokhoz minden esetben tartozik a diákoknak, illetve a tanároknak szóló leírás, mely kérdéses esetekben segít a feladatok értelmezésében, illetve javaslatokat fogalmaz meg azok felhasználására.

 

Minden feladatsorban 6 különböző tartalmú feladatot találsz. Egy feladatsor elvégzése után eredményedet %-ban mutatjuk meg.

 

Amint elkezdted megoldani a feladatokat, a menüben megjelenik az Ellenőrzés gomb. Ha erre kattintva, láthatod, hogy helyes-e a válaszod. A legtöbb feladványnál ekkor még van lehetőséged a javításra az Újra gombra kattintással (pl. az elemeket át- vagy visszahelyezheted a halmazba, vagy felülírhatod a korábbi megoldásodat).

 

Az Ellenőrzés gombra kattintáskor megjelenik a Megoldás gomb is. Ezzel tudod megnézni a helyes megoldást és azt is láthatod, hogy mi az, amit te nem jól adtál meg a feladatban. Itt már nincs lehetőséged javítani és módosítani a korábban megadottakon. A Megoldás gombra kattintás után a Tovább gomb jelenik meg, amivel a soron következő feladathoz lépsz.

 

A feladatsor alatt találod azokat a tartalmakat, melyek szorosan kapcsolódnak az adott témához. Minden feladatsort értékelhetsz is, valamint megtekintheted mások értékelésének átlagát.

 

Játékok

A játékok az egyes gondolkodási (kognitív) képességek felmérését és játékos fejlesztését szolgálják. Itt tesztelheted és fejlesztheted például a reakcióidődet, rövid távú emlékezetedet, téri emlékezetedet, vagy akár a kombinációs készségedet. A játékok működésének pontos leírását és a pontozást a játékok ikonjaira kattintva találod.

 

A játék alatt találod azokat a tartalmakat, melyek hasonló képességeket fejlesztenek. Minden feladatsort értékelhetsz is, valamint megtekintheted mások értékelésének átlagát.

 

 

Videók

A Videók menüpontra kattintva az oldalon elérhető 160 egészégnevelési videót láthatod. A kereső segít a különböző témakörök közötti eligazodásban.

 

Az oktató videók segítségével mélyítheted az egészségnevelés témakörhöz kapcsolódó ismereteidet.

 

Egy videót megnyitva indíthatod a lejátszást. Beállíthatod a hangerőt, leállíthatod és újra is indíthatod a videót, ha szükséges. Láthatod, hogy hány perces a videó és hogy most hol tartasz a lejátszásban.

 

A videók mellett találod azokat a tartalmakat, melyek az adott témához szorosan kapcsolódnak.

 

 

Egészségkönyv

A Főoldal Egészégnevelési szekciójából érhető el az  Egészségkönyv, ami egy a 8. osztályos biológia tananyagot feldolgozó digitális tankönyv. A Okos Dobozhoz kapcsolódó digitális tanári modullal kiegészített tankönyv a www.adaptivoktatas.hu oldalról is érhető el. Az emberi test biológiáját, 8. osztályos biológia tananyagot és az ahhoz kapcsolódó egészségnevelési ismereteket dolgozza fel a Digitális Egészségkönyv. A tankönyv 150 információs diát, kiegészítő ábrákat, 900 digitális feladatot és 100 oktató videót tartalmaz.

 

Az „Egészségkönyv” két módon használható. A tankönyvet lapozgatok gombra kattintva a diákok a tartalomjegyzékből egyénileg választva érhetik el a kívánt tartalmakat.

 

A Tanárral tanulok gombra kattintva egy Digitális tanár segítségével sajátíthatják el a tananyagot.  A Digitális tanár a diákok egyéni tudásszintjéhez, eredményeihez illeszkedve ajánl tananyag elemeket, feladatokat vagy videókat a diákoknak.

 

Személyes oldalak

Az www.okosdoboz.hu oldalon diákként, tanárként és szülőként regisztrálhattok.  Regisztráció és belépés után az oldal tartalmain túl további funkciók érhetőek el.

 

Diák modul

Diákként Regisztrálva és belépve a személyes oldaltokon megtekinthetitek összes tevékenységetek eredményét és itt kaptok értesítést új dolgozatokról. Innen érhetitek el a tanárok, szülők vagy a rendszer által ajánlott feladatokat és a Tudáspróbát is. Felhasználónevetekre kattintva módosíthatjátok személyes adataitokat, illetve itt jelölhetitek be, hogy milyen tanárral vagy szülővel kívántok kapcsolatot kialakítani. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben a tanárok vagy szülők feladatokat ajánljanak nektek.

 

Ajánlások

Az Ajánlott feladatok fülre kattintva éritek el a tanárok, szülők, illetve a rendszer által megoldásra ajánlott feladatokat. A tanárok és szülők által ajánlott feladatokat a lista oldalra navigálva éritek el a, ahol a kiosztott feladatokat kék csillag jelzi. Megoldás után itt megjelenik egy zöld pipa. Az Ajánlott feladatok fülön minden belépésnél elérhető tíz ajánlott feladatsor. Az ajánlás során a rendszer figyelembe veszi a Tudáspróbán, illetve a feladatokon elért eredményeiteket és általános aktivitásotokat.

 

Tudáspróba

A Személyes oldalról érhetitek el a Tudáspróba funkciót. Itt szűrő segítségével választhatjátok ki, hogy melyik évfolyam mely tantárgyához kapcsolódó tudáspróbát kívánják megoldani. A Tudáspróba elvégzése során számláló mutatja az előrehaladását, illetve az eltelt időt. A Tudáspróba eredményéről táblázatos formában kaptok információt. Itt a rosszabbul sikerült feladatokhoz a rendszer gyakorlási lehetőséget is felajánl. Elvégzet Tudáspróba után lehetőség van annak újra indítására is.

 

Dolgozatok

A Dolgozatok gombra kattintva éritek el eddigi összes dolgozatotokat. Itt látszódik azok státusza, illetve határideje. Innen indíthatjátok el dolgozataitokat, illetve nézhetitek meg azok eredményeit a megfelelő ikonokra kattintva.

 

Eredmények

A Személyes oldalon az Eredmények fülre kattintva az alábbi felosztásban találhatjátok eredményeiteket:

 

- Előrehaladás – Itt grafikus elemekkel támogatottan jelenik meg információ a diák egy meghatározott időszakra vonatkozó tevékenységeiről

- Feladatok eredményei

- Kognitív játékok eredményei

- Tudáspróba eredményei

- Dolgozatok eredményei

 

Kapcsolat

A Felhasználónevetekre kattintva módosíthatjátok regisztrációs adataitokat és léphettek kapcsolatba szüleitekkel és tanáraitokkal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egy szülő és tanár feladatot ajánljon – nem dolgozatot - számotokra. A kapcsolat létrehozásához a Kapcsolataim fülre kattintva kell megadnotok az adott szülő vagy tanár email címét és ki kell választani azok státuszát. A meglévő kapcsolatok listában kerülnek megjelenítésre.

 

Tanári modul

Az Okos Doboz Tanári modul keresztül dolgozatot, házi feladatot vagy éppenséggel szorgalmi feladatot is adhatnak a pedagógusok. A Tanár modul használatáról a belépés után megjelenő ’Módszertan’ menüpont alatt található részletes leírás.

 

A Személyes oldalra kattintva az alábbi funkciók érhetőek el:

 

- Diákjaim – személyes címjegyzék összeállítása,

- Diákok eredményei – a diákok által megoldott feladatok és dolgozatok eredménye, dolgozatlap összeállítása, szerkesztése,

- Dolgozataim – dolgozat összeállítása, szerkesztése, kiosztása.

 

Diákok adminisztrálása

A Diákjaim menüpont alatt azokkal a diákokkal tudnak a pedagógusok kapcsolatba lépni, akik előzőleg már regisztráltak az oldalon. A regisztrált diákok felvehetőek listába a tanárok Szeméjes címlistájánál A felvett tanulókat csoportokba lehet rendezni.

 

Dolgozatok

A Tanári modulban a Személyes oldalon keresztül a Dolgozataim fülön tudnak a pedagógusok irányított feladatokat küldeni a diákoknak. 

 

A Dolgozataim fülre kattintva az Új dolgozat létrehozása és a Meglévő dolgozataim között lehet választani. Az Új dolgozat létrehozására kattintva megjelenik az a szerkesztő felület, amin összeállíthatóak a dolgozatok és azok kioszthatóak a diákoknak. A Dolgozataim oldalon a Meglévő dolgozataimra kattintva érhetjük el a korábban kiosztott vagy mentett dolgozatokat. Itt a dolgozat neve mellett láthatjuk a dolgozat státuszát és határidejét. Kiosztás után a diákok a személyes felületükön értesítést kapnak egy új dolgozatról, amelyet az aktívvá tétel időpontjától kezdődően tölthetnek ki.

 

Eredmények

A Diákok eredményei fülre kattintva a következő eredménye tekinthetőek meg:

 

- Dolgozatok eredményei

- Feladatok eredményei

- Tudáspróba eredményei

 

Feladat ajánlása

A tanárok dolgozatokon túl feladatokat is ajánlhatnak diákjaiknak. Tanárként belépve a feladatok lista oldalon keresztül lehet feladatot ajánlani a diákoknak. A feladatok címe mellett, vagy a feladatok kártyáján látható szürke csillagra kattintva lehet kiválasztani az ajánlott feladatokat. Az ajánláshoz a tantárgyak ikonok alatt található legördülő menüből kell csoportot választani. A kiválasztott feladat mellett ezek után kék csillag jelenik meg. A diákok az így ajánlott feladatokat belépés után szintén a lista oldalukon tekinthetik meg. Az így megoldott feladatok eredménye mind a diákoknál, mind pedig a tanároknál megjelenik a ’Feladatok eredménye’ alatt.

 

Szülői modul

A megújult Okos Doboz oldalunkon szülőként is ki lehet osztani – ajánlani feladatot gyermekeinknek. Ehhez a szülői regisztráción túl kapcsolatba kell lépni gyermekünkkel. A Kapcsolat kialakítása után a Feladatok lista oldalon lehet feladatokat kiosztani gyermekeinek. A gyerek eredményét az Eredmények gombra kattintva lehet megtekinteni.

 

Kapcsolat létrehozása

Rendszerünkben kapcsolatot minden esetben a diák kezdeményezhet szüleivel. Ehhez a diákoknak belépés után a felhasználónevükre kattintva megjelenő Kapcsolataim felületen kell felvenni a listájukra szüleiket (itt látszik az is, hogy milyen tanárral, tanárokkal áll kapcsolatban egy diák). A szülők e-mail címének megadásával, a szülői státusz kiválasztásával tudnak a gyermeke meghívást kezdeményezni. Ennek elfogadása utána a diák megjelenik a szülők listájában.

 

Ajánlások – feladatok kiosztása

Szülőként módunkban áll feladatsorokat ajánlani gyermekeinek. Mivel az oldalon a feladatok feladatsorokba vannak rendezve, így csak feladatsorok ajánlása lehetséges. Ahhoz, hogy szülőként feladatot tudjunk ajánlani gyermekünknek a feladatok lista oldalra kell lépni. Itt a megfelelő évfolyam, tantárgy kiválasztása után megjelenő feladatsorokból lehet feladatot ajánlani gyermekünknek. Itt a feladat mellett megjelenő szürke csillagra kattintva aktivizálhatjuk ajánlásunkat, ami ekkor kékre vált. Az ajánlás automatikusan megjelenik a diákok oldalán.

 

Eredmények

Belépés után az Eredmények gombra kattintva nézhetjük meg gyermekeink eredményét. Itt a gyermek nevének kiválasztása után  megjelennek a diákok eredményei. Szülőként minden az oldalon történt aktivitás eredményét láthatjuk – lényegében itt a diákok személyes oldalán található Eredmények felület jelenik meg.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png