utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Látod? nem látod?

Sokszor látunk olyan embereket, akik, bár születésük óta vakok, mégis fantasztikus teljesítményekre képesek. Ugyanakkor felnőttkorban már jóval kevésbé tud alkalmazkodni a szervezet a látás elvesztéséhez.

A hirtelen kialakuló, teljes látásvesztéshez vezethetnek balesetek. Nem csak a kilövő pezsgősdugó, de például a szembe fröccsenő vegyszer is okozhat maradandó, súlyos látáskárosodást.

Időskorban a szemlencsében levő fehérjék szerkezete megváltozik, ettől csökken a lencse átlátszósága. Fokozatosan kialakuló látásromlás, szemkáprázás, a színek kifakulása jellemzi.
A szürkehályog gyógyítása jelenleg műtéti úton lehetséges: a szemlencsét kicserélik egy műlencsére.

Ha a szem részei közötti folyadék termelődését vagy elfolyását valamilyen kóros folyamat megzavarja, a szemen belüli nyomás megemelkedik. Ezt a jelenséget zöldhályognak nevezik.

Zöldhályog (glaukóma)
A magasabb szemnyomás miatt romlik az ideghártya és a látóideg vérellátása, ami akár vaksághoz is vezethet. Ha a nyomásnövekedés hirtelen alakul ki, a szem erősen fájdalmassá válik, és jellegzetes a fényforrások körül látott szivárványszínű karika is. Sokszor nem ilyen látványosak a tünetek, és csak szemészeti vizsgálat derít fényt a problémára. Szemcseppel, gyógyszerekkel, esetleg lézeres beavatkozással lehet segíteni a folyadék elvezetését, így a látás megóvható.

A retinaleválás szerencsére nem gyakori, de például tompa ütés következtében vagy nagyon rövidlátó szem esetén kisebb behatásra is bekövetkezhet. Ilyenkor a szem ideghártyája elválik az alatta fekvő sejtektől. Ezt villámlátás vagy úszkáló homály, esetleg vörösesen gomolygó köd formájában vehetjük észre. Tünete lehet még a lassan legördülő függöny, amikor a látótér felső részéről indul a látásvesztés. Ilyen tünetek esetén is csak az azonnali szemészeti ellátás óvhatja meg a látást.

A szemet ellátó apró erek betegségei fokozatos látásvesztést okoznak. Így a rosszul gondozott cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak vagy az érelmeszesedésnek is vakság lehet a következménye. Ezekről azért fontos tudni, mert odafigyeléssel, az orvosi utasítások betartásával ez a folyamat lassítható, a látás elvesztése elkerülhető.

Figyelj a látásodra, ismerd fel a fenyegető veszélyeket és szükség esetén lépj időben!

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png