maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Miért kellene kidobni?

 

Egy kidobott szendvics. Megesik... Valami lejárt. Előfordul... Elkezdted enni, de félbehagytad, mert már nem voltál éhes. Ilyen is van... Külön-külön nem látványosak, de együtt már látható, hogy ez együtt már sok kárba veszett étel.

 

Lehet csökkenteni? Persze!

 

Miért készül több étel, mint amennyit megesztek? Már otthon, vagy a boltban is megbeszélhetitek, hogy Te nem eszel meg három csirkecombot a vasárnapi ebédhez, így meg sem kell venni. Ha pedig megmaradt, meg lehet enni később is, akár más formában is.

Nem etted meg a tízórait délelőtt? Nem baj, tökéletes uzsonna lehetne belőle, vagy oda is adhatod valakinek, aki éhes.

 

Ha betetted volna a hűtőbe, egy másik reggelihez is jó lehetett volna

 

Ezt a hét elején vetted, de helyette mindig valami mást ettél, és gyorsan megromlott.

 

Finom sajt volt, de a hűtőben eltakarta a tejesdoboz, ezért mindenki megfeledkezett róla. Így már nem ehető.

 

Belecsippentettél, de tudtad, hogy nem fogod megenni? Más így már nem fog hozzányúlni. Ha levágsz egy kis darabot, és a maradékot elteszed, még van esély rá.

 

Az étkezések előtt gondold át: Biztosan újat kell venni, vagy fel kell bontani valamit? Nincs olyan, ami felhasználható?

 

Ha újat bontasz valamiből, nézd meg, mikor jár le! Ha több van belőle otthon, akkor azt használd fel, aminek közelebbi a lejárati dátuma.

 

Rendezd úgy az élelmiszereket, hogy ne történhessen meg az, ami a sajttal.

 

Ha megvettél valamit, akkor tartsd észben, hogy meg kellene enni, mielőtt megromlik. A családoddal együtt is megtervezhetitek, hogy mit és mikor esztek meg.

 

Vigyázz, ha éhesen vásárolsz, vagy szedsz egy tálból. Ilyenkor megeshet, hogy sokkal többet veszel, mint amennyire szükséged van.

 

Nem nehéz, ugye? Csak egy kis odafigyelés, és kevesebb élelmiszert pazarolsz, kisebb lesz a keletkezett hulladék mennyisége, ezzel kíméled a környezetedet, és még pénzt is megtakaríthatsz. Egyél okosan!

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png