utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Szúrós védelem - az oltásokról

A szervezet védekezőrendszerének időnként kell egy kis külső segítség a kórokozókkal folytatott küzdelem során, vagy akár még az előtt. Ilyen segítséget adnak például az oltások. Az oltási eljárás másik neve immunizálás, mivel hosszabb-rövidebb ideig védettséget biztosíthat egy adott betegséggel szemben.

Az oltások egyik típusa a passzív immunizálás alapelvén működik. Az ilyen oltások kész ellenanyagokat, úgynevezett antitesteket tartalmaznak. Ezek, miután bejutnak a szervezetbe, hozzákapcsolódnak a kórokozóhoz, és semlegesítik azt.

Az oltások másik nagy csoportjának működési elvét aktív immunizálásnak nevezzük. Ezek alkalmazásával általában legyengített vagy elölt kórokozókat, esetleg azoknak csak egy jellegzetes darabját juttatják a szervezetbe. A legyengített vagy elölt kórokozók már nem képesek betegséget okozni. A nyiroksejtek, más néven a limfociták megvizsgálják és felismerik ezeket, és antitesteket termelnek ellenük, tehát immunreakciót hoznak létre. Az immunválasz pár hét alatt lezajlik, és eközben kialakulnak azok a memóriasejtek, amelyek segítségével később, a kórokozóval való találkozás során, sokkal gyorsabban reagálhat az immunrendszer. Az aktív immunizálás által biztosított védelem hosszabb távon, éveken vagy évtizedeken át hatásos.

Magyarországon ma már több mint 10 betegség ellen kötelező a védőoltás. Ezek az oltások mind aktív immunizálással hatnak, és a többségüket még gyermekkorunkban megkapjuk, hogy minél előbb kialakuljon a védettségünk. Léteznek olyan védőoltások is, amelyeket csak azok kapnak meg, akik azt igénylik. Az oltások jelentősége hihetetlenül nagy. A tüdőgümőkór, a kanyaró vagy a torokgyík ma is létező betegségek, de az oltásoknak köszönhetően már sokkal kevesebb ember hal meg miattuk. Azonban, ha valaki nem kapja meg a kötelező védőoltásait, továbbra is veszélyben van! Védettség hiányában nagyon komoly baja lehet. Ésszerűbb tehát a biztonságos megoldást, az oltást választani, mint az életünket a szerencsére bízni.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png