maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Az edzés veszélyei

Sportolás, mozgás közben, esetleg utána fájdalommal is járó izom- és ínsérülések keletkezhetnek. Vajon eleget tudsz ezekről?

Izomláz

A leggyakoribb az izomláz, amely az összes izomfájdalom közül a legártalmatlanabb. Ha az edzettségi szintedet jóval meghaladó megterhelésnek teszed ki magad, fél-egy nap elteltével érezheted, hogy az izmaid fájnak, merevek és duzzadtak. Mikroszkopikus izomsérülések és a rostokból felszabaduló anyagok felelősek ezekért a tünetekért, amelyek 1-3 napon belül maguktól elmúlnak. Ha könnyű gyakorlatokkal átmozgatod az érintett területet, az a keringés fokozódása miatt csökkentheti a fájdalmat és gyorsíthatja a gyógyulást.

Izomhúzódás, izomszakadás

Az izomhúzódás jelentős megerőltetés vagy túlnyújtás hatására alakul ki. Az izomlázzal szemben ez éles fájdalommal jár, amely már a mozgás alatt érezhető valahol az izom középső részén. Ilyenkor a mozgást azonnal abba kell hagyni, mert a sérült, görcsös izom mozgatása ronthat az állapoton. Orvosi kezelést nem igényel, a pihentetés, felpolcolás segíti a gyógyulását. Az izomszakadás már komoly sérülés, amely érintheti az egész izmot vagy csak egy részét. A fájdalom hirtelen keletkezik, nagyon erős, és az izom mozgása is korlátozottá válik. Mindenképpen orvosi ellátásra van szükség, és a gyógyulás ideje is hosszabb. Sportolni csak akkor szabad újra, ha már teljesen fájdalommentes a mozgás.

Ínszalagszakadás

Az ínszalagszakadás is pillanatszerűen következik be, egy hirtelen, erős, rossz mozdulat miatt, vagy súlyosabb sérülések, pl. törés, ficam velejárójaként. A fájdalom erős, nyilalló. Ha a szakadás csak részleges, akkor a végtag rögzítése és pihentetése a kezelés. Teljes szakadásnál már műtét is szükséges előtte. Mivel az inak vérellátása rossz, a gyógyulási folyamat is lassú. A komolyabb ínsérüléseket akár egy év lábadozás is követheti.

A sportnak nem szükséges része a sérülés. Az izom- és ínproblémák nagyobb része a bemelegítés és nyújtás hanyagolása miatt következik be, és a fennmaradó esetek több mint fele is megelőzhető lenne egyszerű odafigyeléssel. Melegíts, figyelj és sportolj egészségesen!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png