utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Lopakodó vérszívó

Tavasztól őszig, amikor a szabadban játszol, kirándulsz, előfordulhat, hogy egy apró lény csimpaszkodik beléd. A kullancsok gombostűfejnyi rovarok, akik más élőlények vérével táplálkoznak. Ez nem is lenne baj, hiszen az a néhány csepp vér, amennyitől jóllakik, neked igazán nem fog hiányozni! Azonban tudni kell, hogy a kullancsokban élhetnek olyan baktériumok, vírusok, amelyekkel falatozás közben megfertőzhetnek – ezek pedig már súlyos betegséget is okozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy a szabadtéri programok előtt végiggondold, mivel tudod távol tartani magadtól a kullancsokat! A hangos éneklés nem riasztja el őket, sem a fokhagymafüzér – viszont a patikákban, illatszerüzletekben lehet kapni olyan spray-ket, amelyeknek az illata kifejezetten riasztó a számukra. Ilyennel fújd be magad indulás előtt és menet közben is, ha hosszan elmaradnál.

Erdőben járva viselj hosszú ujjú pólót, gyűrd be a nadrágba a derekadnál, a hosszú nadrág szárát pedig a zoknidba gyömöszöld be. Lehet, hogy vicces ez a túrázószerelés, de a növényzeten üldögélő kullancsok nehezebben tudnak a bőrödbe kapaszkodni. Sapkát vagy kalapot is vegyél, mert a hajadban is lapulhatnak.

Amikor hazaérsz, tetőtől talpig vizsgáld át a bőrödet, sőt, kérj meg valakit, hogy segítsen megnézni azokat a testrészeidet is, amelyeket nem látsz. Ne feledkezz meg a hónaljadról és a térdhajlatodról sem! Ha apró fekete pöttyöt látsz, ami nem anyajegy, valószínű, hogy hívatlan vendéged van. Ne piszkáld, csak nézd meg közelebbről! A kullancs a szájával kapaszkodik bele a bőrödbe, kilóg a nagy hátsója és a lábait is láthatod. Most nincs más feladatod, mint amilyen gyorsan csak lehet, eltávolítani onnan. Kérj segítséget egy felnőttől. Keressetek egy csipeszt. A patikában lehet kullancskiszedő csipeszt kapni, érdemes tartani egyet otthon. Próbáljátok meg a fejénél elkapni, ne a hátsó részét nyomjátok össze. Lassú, de határozott mozdulattal kell a bőrtől elfelé húzni: fájni nem fog, attól ne félj, csak arra figyeljetek, hogy ne szakítsátok el közben az állatot.

Írjátok fel a naptárba, ha kullancsot találtál magadban. A csípés után hetekkel megjelenő láz vagy piros folt a bőrödön a kullancsból a testedbe kerülő kórokozó jele is lehet. Ha ilyesmit észleltek, jó, ha meg tudjátok mondani az orvosnak, mikor csípett kullancs. A kullancs által terjesztett betegségek közül az agyvelőgyulladás ellen van védőoltás. Ha szeretsz kirándulni, biciklizni, természetes vizekben úszni, kérjetek a szüleiddel együtt védőoltást ellene.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png