maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Bemenet, kimenet, és ami köztük van

Mi történik egy szendviccsel, miután megetted? Elég kalandos utat jár be, mire megemészted.

 

Az emésztés célja az, hogy az ételben lévőtápanyagokat a sejtek által is felvehetőméretre és formába alakítsa, majd ezek a vérbe kerülve eljussanak a szervezetedben lévősejtekhez, amelyek felveszik őket.

 

Az ételt először is fel kell darabolni. Az aprítás a szájban kezdődik azzal, hogy megrágod a falatot. Itt nyál is termelődik, ami egyszerűbbé teszi a nyelést, és van benne egy olyan emésztőnedv, amely bizonyos cukrokat bont.

 

Ha megrágtad, le kell nyelni, ekkor a falat a nyelőcsövedbe kerül. Itt, és a bélrendszerben izmok továbbítják a falatot. Pont úgy, ahogy Te egy ürülőfogkrémestubus végéből az elejébe nyomod a maradékot.

 

Következik a gyomor, ami erősen nyomkodja, keveri a tartalmát, és közben savas emésztőnedvet tesz hozzá.

 

A gyomorból a pépesített táplálék a vékonybeledbe kerül, ami az emésztőrendszered leghosszabb szakasza, akár 7 méter is lehet. Az elsőrészén két nagyobb emésztőmirigy, a máj és a hasnyálmirigy egy vezetéken keresztül önti bele az emésztőnedvet.

 

Az emésztőnedvek többsége olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek képesek nagyon pici részekre bontani a béltartalmat, és ezek között már felvehetőtápanyagok is lesznek. Az előbb említett lebontás lassú folyamat. Ezért olyan hosszú a vékonybél, hogy a benne lassan előrehaladó béltartalomnak legyen ideje megemésztődni. A lebontott tápanyagok pedig a bélbolyhok felületén keresztül szívódnak fel.

 

Azzal, hogy a tápanyagok felszívódtak, és a szervezet szállítórendszerébe, a vérbe kerültek, még nincs vége a folyamatnak, hiszen a béltartalom maradéka tartalmaz emészthetetlen és felesleges anyagokat, valamint elég sok vizet is. Ez a massza a vékonybél után a vastagbélbe kerül. Itt lassan visszaszívódik belőle a víz és ásványi anyagok, végül abból, ami megmarad, a bélszakasz végére kialakul a széklet. Ez a végbélbe kerül, ahonnan a végbélnyíláson keresztül távozik.

 

A testedben a sejtek működésük során káros és felesleges anyagokat is termelnek. Ezek a vérbe kerülnek, amit a vesék szűrnek meg.

A teljes vérmennyiséged naponta többször is áthalad a veséiden, amelyek a kiszűrt részből hozzák létre a vizeletet, naponta akár egy-másfél litert. A mennyiségnek természetesen egyensúlyban kell lennie a folyadékfogyasztásoddal, hiszen a bevitt és a kiválasztott folyadék mennyisége összefüggenek.

A vizelet a húgyvezetékeken át lassan megtölti a húgyhólyagot.

 

Minél több van benne, annál jobban érzed, hogy pisilni kell. Ha pedig WC-re mész, a vizelet a húgycsövön át távozik a szervezetedből.

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png