OD_banner_muhely_970x90.gif
OD_banner_muhely_970x90.gif

A frizura hivatlan vendégei - a fejtetvek

A sulitokban időnként megjelenik a védőnő, és átvizsgálja a hajatokat. Ez persze nevetségesnek tűnhet, mert hasonlít arra, amikor a majmok egymást kurkásszák. A helyzet az, hogy a védőnő és a majmok tevékenységének célja ugyanaz. Keresnek valamit!

A tetvek ízeltlábú állatok. A fejtetvek élősködő életmódot folytatnak, azaz úgy élnek együtt egy másik élőlénnyel, hogy károsítják azt. A tetű esetén ez azt jelenti, hogy a gazdaszervezet vérét szívja. Azért is fontos, hogy megismerd ezeket az állatokat, mert ez a gazdaszervezet akár Te is lehetsz! Ezek a rovarok olyan aprók, hogy egy átlagos szúnyog 10-szer nagyobb náluk, a méretük a kihegyezett ceruzával papírra tett ponthoz hasonló, testük pedig szinte átlátszó. Akkor viszont hogyan találják meg őket?

A tetvek jellegzetes nyomokat hagynak maguk után. A táplálkozásuk helyén apró sebek maradnak, amelyek viszketnek. Főként a fülek mögött és a tarkó tájékán tűnhetnek fel a vakarásnyomok.

A kifejlett nőstény tetvek minden nap 4-5 petét raknak, ezeket egyesével rögzítik a hajszálakhoz. Egyetlen tetű élete során 100-nál is több petét termel, amelyek egy hét alatt kelnek ki. A fejtetvek petéit serkének nevezik. Picik, világos színűek, a haj tövéhez közel helyezkednek el, és mivel a tetű odaragasztja őket a hajszálhoz, nehéz őket eltávolítani. A serkék jelenléte egyértelmű jele annak, hogy a hajban tetvek vannak.

A fejtetű nevének megfelelően a fejbőrön él, kis mérete miatt olyan könnyű neki a hajszálak között mászkálni, mint neked egy erdőben sétálgatni. Jól tud a hajba kapaszkodni, mert ahogyan te az ujjaidat, ő a lábai végén lévő karmokat képes behajlítani, így erősen fogni a hajszálakat.

A fejtetű a világnak szinte minden részén előfordul. Bárhol, bárkitől elkaphatod közvetlen érintkezéssel, esetleg közösen használt sapka, párna vagy törölköző segítségével. Tévhit, hogy a tetű csak az ápolatlan emberek hajába megy bele, a tiszta, ápolt hajat ugyanúgy szereti. Nagyon gyorsan terjed az olyan zárt közösségekben, mint egy iskolai osztály, hiszen a gyakori közvetlen érintkezés miatt könnyedén át tud menni a többiekről rád, vagy éppen fordítva. Ha egy osztályban az egyikőtök tetves lesz, valószínű, hogy mások fején is megjelenik a kis élősködő.

Ha netán tetűt, serkét találtak a hajadban, ne ess kétségbe. A fejtetvektől meg lehet szabadulni. A gyógyszertárban recept nélkül is kapható tetűirtó hajszesszel alaposan be kell kenni a hajat, és az irtószert be kell dörzsölni a fejbőrbe is. Ebben jó, ha felnőtt segít. A hajszesz mellett használható a rózsafa- és a levendulaolaj is, ezek irtásra és a tetvek távoltartására egyaránt jók. Ezután sűrű fogú fésűvel fésülik át a hajad, hogy a petéket és a tetveket lehúzzák a hajszálakról. A serkék olyan erősen rögzülhetnek, hogy gyakran csak egyesével, ecetes vattával vagy körömmel szedhetők ki a hajból. A kezelést minél gyorsabban meg kell kezdeni, hogy a tetvek ne szaporodhassanak, és a környezetedet se fertőzd tovább.

A tetvesség olyan, mint egy fertőző betegség, a sikeres kezelés végéig nem szabad közösségbe menni. Ha erős és gyakori viszketés vagy más ok miatt arra gyanakodsz, hogy fejtetvek élnek a hajadban, szólj az iskolai védőnőnek vagy a szüleidnek, hogy vizsgáljanak át!

OD_banner_muhely_970x90.gif
OD_banner_muhely_970x90.gif