maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Probléma vagy lehetőség?

 

Mindenki életében nap mint nap felmerülnek problémák, amelyeket meg kell oldani. Vannak kisebbek, és léteznek nagyobb problémák is. Egy azonban biztos, ezek nemcsak gondot, nehézséget és fejtörést jelentenek, hanem lehetőségeket is.

 

Ha úgy gondolsz például a megtanulandó leckére, mint egy nagy, meredek sziklára, amelyet képtelenség megmászni, akkor lehet, hogy el sem indulsz az úton. De ha kihívásként tekintesz rá, amihez van egy terved, hidd el, sokkal könnyebb dolgod lesz. 

Így lépésről lépésre teszed meg ugyanazt az utat, és több, de kisebb és egyszerűbb feladatot kell megoldanod ahelyett, hogy egyszerre foglalkoznál túl sok mindennel.

 

Amikor szembesülsz egy nehézséggel vagy feladattal, két lehetőséged máris adódik.

Az első, hogy hatalmas gondként éled meg és szinte megoldhatatlannak tűnik a helyzet. Ilyenkor kicsinek, erőtlennek, szomorúnak érezheted magad, és ráadásul még azt is gondolhatod, hogy egyedül vagy.

A másik lehetőség, hogy a helyzetet egy megoldandó feladatként kezeled. Átgondolod, hogy mik a megoldás felé vezető lépések, mennyi időd van rá, mi az, amit egyedül is meg tudsz oldani belőle, és hol lehet szükséged segítségre. Ettől úgy fogod érezni, hogy kézben tartod a helyzetet, és így könnyebben ugrasz neki a feladatnak.

Ha kész vagy egy részfeladattal, akkor pipáld ki, hogy lásd, mi maradt még.

Gyűjtsd össze, hogy hol találsz információkat az interneten vagy könyvekben……és bármikor kérhetsz segítséget másoktól is, ha elakadtál. 

 

Készíts tehát egy jó tervet és valósítsd meg! Lehet, hogy mindennap együtt tanultok a barátaiddal, készíthetsz szókártyákat, megkérheted anyukádat, hogy kérdezze ki tőled a szavakat, vagy kiragaszthatod a faladra azokat a kifejezéseket, amelyek nem mennek bele a fejedbe. A lényeg, hogy ne ijedj meg a feladattól!

 

Minden problémára van megoldás, és ha megtalálod – akár egyedül, akár segítséggel – a megfelelőt, akkor sokat tanulhatsz, nem csak az angolról, hanem önmagadról is. Minden megoldott feladattal okosabb, tapasztaltabb, magabiztosabb leszel, így egyre nehezebb problémákat is képes leszel megoldani. Azt se felejtsd el, hogy sosem vagy egyedül!

 

És a legszuperebb, hogy előbb-utóbb ezek a nehéznek tűnő helyzetek legyőzhető kihívássá válnak, amelyeknek a megoldása akár örömet is okozhat.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png