utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Egészséged színes őrzői

Képzeld el, hogy az egészséged egy vár. Ezt olyan anyagok is védik, amelyeket a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával vehetsz magadhoz. Tudod-e, hogyan védenek téged? Szerinted van elég várvédőd?

Zöldségek és gyümölcsök, egészségünk őrzői

Nagyon sok fajtájukat ismerjük, mind-mind más évszakra, országra, színre, ízvilágra emlékeztet minket, a savanykás mediterrán grépfrúttól kezdve az édes magyar szőlőig; vagy az erős fokhagymától az édeskés sárgarépáig. Közös tulajdonságuk, hogy magas vitamintartalmukkal egyik élelmiszercsoport sem tudja felvenni a versenyt.

A vitaminokon kívül a víz- és rosttartalomban is jeleskednek, amelyek együtt segítik a jó emésztést.

Édeskés ízüket a bennük lévő gyümölcscukor adja, míg a szivárvány különböző színeit és sokszor távolról is érezhető illatukat olyan anyagoknak köszönhetik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében. Emiatt fontos, hogy minél többféle színűt válogass a tányérodra nap mint nap.

Néhány fajtájuk kissé eltér a társaitól. A zöldségek esetében például a babfélék, amelyek a húsokhoz közelítő fehérjemennyiséggel, ugyanakkor kisebb víztartalommal rendelkeznek, és nyersen nem is lehet megenni őket.

A gyümölcsök közül a diófélék lógnak ki a sorból, ezeknek olyan nagy az olajtartalmuk, amelyet már rágás közben is érezhetsz.

Naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene enned. Törekedj tehát arra, hogy minden étkezésedben helyet kapjanak valamilyen formában.

Ezt miképpen tudod megvalósítani?

Reggelire tegyél zöldséget a szendvicsedhez, ez lehet paprika, paradicsom, uborka, de ha édes reggeli mellett döntesz, akkor válassz olyat, amelyben van gyümölcs; például gabonapelyhet vagy joghurtot gyümölccsel.

Tízóraira vagy uzsonnára mindig edd meg, ha gyümölcsöt kapsz, de vihetsz magaddal pár szem diót is, ez nagyon jól fog jönni tornaóra vagy felmérő előtt.

Ebédre és vacsorára sok lehetőséged van: a levesből edd meg a főtt zöldségeket, a főzelék igazi magyar étel és zöldség az alapja, de köretnek ezen kívül párolt vagy sült zöldséget is ehetsz. És végezetül a legjobb a nyers zöldségsaláta, amelyet nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni aszerint, hogy milyen évszak van.

Ha minden nap figyelsz arra, hogy legyen elég várvédőd, a várad sokáig biztonságban állhat.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png