maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Fogas kérdések

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége, alig akad olyan ember, akinek nincsenek személyes tapasztalatai róla. Magyarországon az általános iskolás korosztály nagyjából 80%-át érinti ez a probléma.

A fogszuvasodás kialakulása

A szuvasodás a fogak nehezen tisztítható felszínein szokott kezdődni. A három legérintettebb terület a fog és az íny találkozása, a szomszédos fogak közötti rések, valamint az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák.

Ezeken a területeken az étkezések után visszamaradt apró szervesanyag részeken baktériumok kezdenek szaporodni, és anyagcseréjük során olyan savas kémhatású anyagokat termelnek. Bár a fogzománc, az emberi szervezet legkeményebb anyaga nem adja könnyen magát, de ha a baktériumok számára elég idő áll rendelkezésre, megtörténik a károsodása.

Ha a baktériumok elérik a zománc alatti dentinréteget, a folyamat felgyorsul, mivel védettebb környezetben vannak, és a dentin anyaga sokkal kevésbé ellenálló. Ha a baktériumok elérik a fogbélüreget, gyulladást okozhatnak, és mivel itt már idegek is találhatók, a fogszuvasodásnak ez a szakasza jelentős fájdalommal járhat.

Hogyan kezelik a fogszuvasodást?

A fogorvosnak meg kell tisztítania szuvas fogrészt, fúróval csiszolja le a nem menthető/menthetetlen részeket. Ezt követően alapos tisztítás következik, majd a szuvasodás miatt keletkezett lyukat töméssel pótolja. Súlyosabb esetekben antibiotikum kezelés is szükséges lehet.

Megelőzés

Mint a legtöbb betegséget, a fogszuvasodást is egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Azt már betéve tudod, hogy naponta kétszer fogat kell mosni, de érdemes még néhány dologra odafigyelni.

  • Megfelelő ideig mosd a fogadat!
  • Nagyon fontos a megfelelő technika alkalmazása is, hiszen a csak egy irányban végzett mozdulatok nem lehetnek hatásosak egy olyan bonyolult felület megtisztításához, mint a fogak felszíne, ezért körkörös és sepregető mozdulatokkal tisztítsd meg a fog minden felszínét!
  • Fogkeféből érdemes a kisebb fejűt választanod, mivel azzal pontosabban tudod tisztítani a fogaidat.
  • Fontos tényező a fogkefe állapota is. A fogkefe sörtéit alkotó szálak egy idő után elhasadnak, visszahajlanak, és ilyenkor már alkalmatlanok a tisztításra. Ha a fogkefe sörtéi már láthatóan használtak, akkor már régen nem felel meg a feladata ellátására, ezért érdemes gyakrabban cserélni.

  • A fogak közötti rések még fogkefével is nagyon nehezen tisztíthatók, ezért ezeken a területeken érdemes fogselymet alkalmazni. Kérd meg a fogorvosodat, hogy mutassa meg, hogyan lehet hatékonyan használni, anélkül, hogy megsértenéd az ínyed!

    Fogaidat tehát sok veszély fenyegeti, de a legtöbb problémát pár alapszabály betartásával viszonylag egyszerűen megelőzheted. Egy életen keresztül használod őket, ezért érdemes odafigyelned az egészségükre!

    maketusz_fekvo_banner.png
    maketusz_fekvo_banner.png