maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Leggyakoribb járványunk

A Mikulás minden év decemberében érkezik, a gólyák pedig márciusban térnek vissza a fészkeikbe. A két időpont között is akad egy megbízható vendég hazánkban, de neki kevésbé szoktunk örülni.

Az influenzavírus minden évben megjelenik, és sok embert betegít meg. Te is könnyen találkozhatsz vele.

Ha influenzás vagy, felmegy a lázad, fáj a fejed és a torkod, köhögsz, sajognak az izmaid és az ízületeid, fáradt és gyenge vagy. Ráadásul ezek a tünetek hirtelen jelennek meg. Reggel még semmi bajod nem volt, délutánra pedig nagyon betegnek érzed magadat.

Hogyan kaphattad el?

A betegek köhögéskor vagy tüsszentéskor rengeteg vírust juttatnak a levegőbe. A kórokozók aprók, könnyen belélegzed őket, és 1-2 napon belül te is beteg lehetsz. Ezért fontos, hogy a beteg emberek ne menjenek közösségbe, és tüsszentéskor, köhögéskor tartsanak zsebkendőt a szájuk elé.

Elkaphatod úgy is, ha egy influenzással érintkezel, és utána a szádhoz, az orrodhoz vagy a szemedhez nyúlsz. Sőt! Sokszor elegendő egy beteg által használt tárggyal érintkezned, mert a vírus egy ideig ezen is megtalálható. Ezt úgy tudod megakadályozni, hogy gyakran és alaposan kezet mosol, különösen játék után és az étkezések előtt.

Egyszóval sokat tehetsz azért, hogy ne legyél beteg, illetve ha már az vagy, ne fertőzz meg másokat. Van azonban még egy jó megelőző módszer, ez a védőoltás. Ha influenzaszezon előtt megkapod az oltást, a szervezeted gyorsan és hatékonyan tud majd védekezni a betegség ellen, amikor azzal találkozik. Sajnos a vírus minden évben máshogyan álcázza magát, ezért az idei oltásod jövőre már nem nyújt védettséget, meg kell ismételni.

Ha beteg vagy, orvoshoz menj, ne iskolába! Pihenj, igyál sokat, a lázra és a fájdalomra pedig, ha szükséges, vegyél be gyógyszert. A tüneteid egy héten belül valószínűleg elmúlnak. Ám ha nem a figyelsz a gyógyulásodra, legyengülve egy második, súlyosabb betegséget is elkaphatsz, például tüdőgyulladást.

A Mikulás és a gólya érkezése között sok jó dolog történhet, amelyeket nem érdemes kihagynod, Kerüld el az influenzát!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png