maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Tej nélkül az élet

 

A tej egészséges, hiszen sok ásványi anyag és vitamin található benne. Tejcukrot, más néven laktózt is tartalmaz. Ez az összetevő az emberek egy részénél rosszullétet okoz. Ők laktózérzékenyek. A reggelihez fogyasztott tej vagy kakaó számukra nem biztos, hogy kellemes gondolat.

A tejcukorérzékenyek a vékonybelükben nem vagy csak nehezen tudják emészteni a laktózt, ezért az továbbmegy a vastagbelükbe. Ott a bélbaktériumok bontják le, és közben jelentős mennyiségű gázt is termelnek, ez okozza a problémák egy részét.

 

A kellemetlenségek a tejtermékfogyasztása után rövid idővel kezdődnek. Lehet, hogy csak tompa hasfájás jelentkezik, de az émelygés, a felfúvódás és az erős hasmenés mellett fejfájás és hányinger is lehetséges. Ha éreztél már az előbbi tünetekhez hasonlóakat étkezések után, menj el orvoshoz, ő meg tudja állapítani, hogy laktózérzékeny vagy-e.

 

A probléma gyermek- vagy felnőttkorban is jelentkezhet, és betegenként eltérő tünetei vannak. Valaki a legkisebb mennyiségű laktóztól is rosszul lesz, míg mások valamennyit fogyaszthatnak következmények nélkül. Mindenkinek ismernie kell a saját tűréshatárát, és persze azokat az élelmiszereket is, amelyek tejcukrot tartalmaznak, hiszen ezekkel kell vigyázni. Sajnos a helyzet nem olyan egyszerű, mert a közismertebb tejtermékeken kívül a pékáruk egy része, a leves- és italporok, a konzervek, a virsli, sőt még sok gyógyszer is tartalmaz laktózt.

 

Egy kis odafigyeléssel ma már nem nehéz elkerülni a tejcukrot tartalmazó ételeket. Viszont a tej a laktózon kívül értékes tápanyagokat is tartalmaz, ezeket más forrásból szükséges pótolni. Léteznek gyógyszerek, amelyeket étkezés előtt lehet bevenni, és ezek segítenek a tejcukor bontásában. Ezzel a módszerrel a betegek is fogyaszthatnak tejtermékeket.

 

Az egészséged érdekében fontos ismerned, hogy milyen élelmiszereket fogyaszthatsz, sőt az sem árt, ha a barátaidról is tudod ezt. Sokat segíthet probléma esetén, vagy egy közös étkezés tervezésekor.

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png