utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Mi legyen a tányérodon?

 

Akkor jó a szobádban lenni, ha színes, ha mindig van benne valami új játék, de az alapvető bútorok, mint ágy, íróasztal, nem kerülnek ki belőle. Az étrended is akkor jó, ha változatos és színes, de minden nap szerepelnek benne azok az ételek, amelyek szükségesek szervezeted fejlődéséhez és egészséged megőrzéséhez.

 

A gabonafélék, mint a kenyér, a különböző péksütemények, a rizs minden étkezésedhez szükségesek, mivel a bennük lévő szénhidrátok adják az energia nagy részét ahhoz, hogy tanulni, mozogni, játszani tudj. A reggeli szendvicsed alapjaként, tízóraira harapnivalóként, az ebéded vagy vacsorád köreteként legyen tehát a tányérodon minden nap.

 

A zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-forrásként erősítik szervezeted védőpajzsát, így szintén minden étkezésedben szerepet kell kapniuk. Eheted a reggeli szendvicsed díszítőjeként, tízóraira vagy uzsonnára akár csak magában, az ebéded és vacsorád kiegészítőjeként főtt, párolt vagy nyers formában.

 

Minden főétkezésedben szerepeljen ezek mellett tej, tejtermék és húsféle, hiszen az ezekben található fehérjék építik a szervezetedet. A reggelidben ez lehet a szendvicsed hozzávalója, de ital formájában is fogyaszthatod, míg tízóraira/uzsonnára gyors kanalaznivalóként, ebédre és vacsorára pedig feltétként.

 

A víz elengedhetetlen eleme életednek. Forrásait, a folyadékokat nem csupán étkezéseid részeként, de azok közben is szükséges kortyolgatnod. A vízen és ásványvízen kívül ihatsz 1-1 pohár teát, gyümölcslevet is.

 

Édességeket ritkán, étkezések után egyél, mert ezek nem helyettesíthetik az alapételeket. Ha ezeket az ételeket és italokat változatosan párosítod egymással és építed be étkezéseidbe, akkor mindent megadsz szervezetednek, amire az aktív mindennapokhoz szükséged van.

 

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png