kihivas_2022_banner_fekvo.png
kihivas_2022_banner_fekvo.png

Enni fertőzések nélkül

 

Az élelmiszerek hosszú utat járnak be, amíg a boltok polcairól a tányérodra kerülnek.

 

Ha nem tisztítjuk és tároljuk megfelelően az élelmiszereket, akkor baktériumokkal, vírusokkal vagy gombákkal szennyeződhetnek.

Ezek egy része olyan mérgező anyagokat termel, amelyek a szervezetedbe kerülve rosszullétet váltanak ki, míg mások elfogyasztása betegséget okozhat.

Ilyen ételeredetű fertőzések leggyakrabban az alapos kézmosás hiánya, a nem megfelelő tárolási vagy elkészítési hőmérséklet, illetve a helytelen tisztítás, elkészítés során keletkező keresztszennyeződés miatt alakulhatnak ki.

 

Mire érdemes figyelned?

 

A kezeden számos baktérium megtelepedhet, ezért alaposan mosd meg, mielőtt ételkészítésbe fogsz!

 

Tisztíts meg minden olyan felületet is, amivel az elkészítendő étel érintkezni fog.

 

Számos kórokozó akkor okoz betegséget, ha elszaporodik, így nagy számban található meg az elfogyasztott ételben. A fagyasztás és hűtés a baktériumok szaporodását akadályozza, ezért szükséges a romlandó ételeket hűtőben tartani vagy lefagyasztani.

 

A magas hőmérsékleten történő főzés vagy sütés célja sem csupán a finom íz elérése, hanem a fertőtlenítés is, ugyanis a kártékony kórokozók ekkor elpusztulnak.

 

A vágódeszka, kés, konyharuha, egyéb kellékek is hordozói lehetnek a nem kívánatos baktériumoknak, így például egy nyers húsban lévő kórokozó könnyen átkerülhet a már elkészült ételbe, ha ugyanazon a deszkán aprítod fel.

 

Minden típusú élelmiszerhez különböző eszközt használj, vagy alaposan mosd el két használat között. Például egy csirkés szendvics készítésénél másik kést használj a sült csirkemell felvágásához, mint amit a hagyma pucolásához vagy a kenyér szeleteléséhez.

 

Van pár érzékeny élelmiszer, mint például a tojás, amelynek az alapos tisztítására külön érdemes figyelned, mivel a héján veszélyes baktériumok lehetnek. Csak tiszta, ép tojást szabad felhasználnod. A romlott tojást onnan ismered fel, hogy feljön a víz felszínére, vagy ha feltöröd, a fehérjéje zavaros. Fontos, hogy tárolás közben ne érintkezzen más élelmiszerrel, illetve a belőle készült ételt alaposan meg kell főzni vagy sütni, és mielőbb hűtőbe tenni.

 

Ha ezeket az alapszabályokat betartod, akkor gondoskodtál arról, hogy egy finom ebéd után ne a betegség, hanem egy jó kis séta legyen a délutáni programod.

 

Tárgykereső az étkezőben

Ne engedd, hogy a nassolnivalók célba érjenek! Kattints a hulló édességekre! Legyél gyors és figyelmes!

Miből főzök ma este?

Görgesd át a recepteket, válaszd ki, amihez mindened megvan, majd jelöld is ezeket a hozzávalókat!

Elküldtek vásárolni

Kattints az egészség és a környezetvédelem szempontjából a legmegfelelőbb megoldásra, és indokold!

A jó almát szedd le a fáról!

Jegyezd meg, mit rejtenek az almák! Az állításokat ezután húzd a megfelelő almához!

Ha rád tör a hasmars

A legfontosabb teendők hányás és hasmenés esetén

Mit rejt az élelmiszercímke?

Az élelmiszerek csomagolásán található információk értelmezése

Élet táplálékallergiával

A táplálékallergiák típusai és tennivalók táplálékallergia esetén

kihivas_2022_banner_fekvo.png
kihivas_2022_banner_fekvo.png