Túlzásba vitt fogyókúrák

Sokan elégedetlenek az alakjukkal, és változtatni szeretnének rajta. Erre léteznek egészséges módszerek, azonban egyes esetekben a fogyás rögeszméje vagy az elhízástól való félelem étkezési zavarokhoz vezethet.

Ezek egyik szélsőséges esete az anorexia. Ilyenkor a beteg nagyon keveset eszik, ezért folyamatosan fogy, ugyanakkor még csontsovány állapotában is kövérnek látja magát. Az anorexiások akár halálra is éheztetik magukat, ha nem kapnak orvosi segítséget.

Egy másik súlyos étkezési zavar a bulimia. A bulimiások átlagos vagy akár nagyobb mennyiségű ételt esznek meg egyszerre, majd ezt követően hánytatják magukat, mivel így akarják elkerülni az elhízást. Általában normál alkatúak, de a nyelőcsövük, fogaik a gyakori hányás miatt károsodhatnak, és feltűnő lehet az is, hogy gyakran látogatják a mellékhelyiséget.

A súlyos étkezési zavarok orvosi segítséget igényelnek, ugyanakkor a betegeket a testi tünetek megjelenéséig nehéz azonosítani, hiszen titkolják a problémájukat. Ismerd fel az étkezési zavarra utaló jeleket! Az étkezési zavarban szenvedők általában valamilyen diéta megszállottjai. Minden ételnél számolhatják a kalóriatartalmat, és szigorú rendszer követnek. Furcsa étkezési szokásokat alakíthatnak ki, például nagyon kis adagokat fogyasztanak, átrendezik a tányérjukat, mintha már ettek volna belőle, vagy mindig egyedül esznek. Jellemző, hogy naponta akár többször is ellenőrzik a súlyukat és az alakjukat, amellyel sosem elégedettek.

A diétán túl önsanyargató edzéseket is bevezethetnek, ami sérüléseket okozhat, vagy a mindennapi tevékenységeik rovására mehet. A viselkedésük, hangulatuk is változékony lehet, gyakran lehangoltak és érzékenyek, álmatlanságban is szenvedhetnek. Lehet, hogy egy idő után már társaságba sem szeretnek járni, félnek tőle, hogy rosszul néznek ki, és ezt mások észreveszik, megjegyzést tesznek rá. A normális alkat az egészség és az egészséges életmód következménye.

Ha valaki önmagának ártó módon hajszolja ezt, nem is veszi észre, hogy valójában távolodik a kitűzött céltól. Ilyenkor kellenek a barátok és a szakemberek, akik segítenek megtalálni a megfelelő utat.

Párnacsata

Az unokatesódnál töltöd az éjszakát. Párnacsatával és rejtvényekkel töltitek az időt.

Zinga tanácstalan

Húzd a szakkifejezéseket a hozzájuk tartozó magyarázatokhoz!

Ez már túlzás!

Az első két feladatban a cél az átalakítás. A többiben kösd a leírásokat a megfelelő képekhez!

Étkezési zavar vagy egészséges életmód?

Húzd a mondatokat a megfelelő helyre!

Sötét felhők alatt

A depresszió kialakulása, a betegség azonosítása és a segítségnyújtás

Az enyhíthető nyomás - stressz

Hétköznapi stresszhelyzetek kialakulása és kezelésének módszerei

Használnak a fogyókúrák?

Helytelen és egészségtelen módszerek és diáták a fogyás eléréséhez