kihivas_2022_banner_fekvo.png
kihivas_2022_banner_fekvo.png

Mit rejt az élelmiszercímke?

 

A boltok polcain sok színes, ábrával és szöveggel teli élelmiszer-csomagolással találkozhatsz. Mi alapján döntesz, hogy melyiket veszed le a polcról?

 

Mivel az egészséges táplálkozás a vásárlásnál kezdődik, ne ragadj le a csomagolás szép színeinél és a vonzó feliratoknál. Nézd meg alaposan, hogy mit rejt a címke, mert sok mindent elárul a benne lévő termékről.

 

Már az elülső oldalon találsz számodra is hasznos információkat. A kis energiaikon például megmutatja azt, hogy a termék egy adagjának mekkora a kalóriatartalma és az hány százaléka egy középkorú, felnőtt nő napi energiaszükségletének. Ebből látod, hogy a napi energiabeviteledhez mennyiben adsz hozzá, ha eszel belőle. Ugyanakkor arra is figyelj, hogy a gyártó mennyit javasol egyszeri fogyasztásra. Lehet, hogy nem egy adag van a kezedben!

 

A csomagolás elején gyakran kiemelik a termék egy-egy kedvező összetevőjét vagy egyéb előnyét. A szigorú szabályozásoknak köszönhetően az összetétellel kapcsolatosan nem lehet valótlanságot állítani, így ezek a feliratok valóban a segítségedre lehetnek. Egy-egy állítás azonban nem ad képet a termék teljes összetételéről, így érdemes megfordítanod a csomagolást, ahol az összetevőkkel és a tápértéktáblázattal találkozol.

 

Az összetevők mindig mennyiség szerint csökkenő sorrendben olvashatóak. Válaszd azt a terméket, ahol több a kedvező összetevő a lista elején, mint például felvágottnál a hús, gabonáknál a teljes értékű gabona, tejdesszerteknél a sovány tej.

 

Az allergiát okozó összetevőket mindig kiemelve találod, így ha ezekre érzékeny vagy, akkor a kivastagított vagy külön feltüntetett allergéneket nézd meg!

 

A tápértéktáblázatban láthatod, hogy a legfontosabb tápanyagokból mennyi található a termék száz grammjában vagy egy adagjában, és azt is, hogy ez a mennyiség egy felnőtt nő átlagos napi szükségletének hány százalékát teszi ki. Ez nagyon fontos, hisz pusztán az összetevők listájából nem tudod eldönteni, hogy melyik élelmiszerben van kevesebb zsír vagy cukor.

 

Azt is megtalálod a csomagoláson, hogy a termék meddig őrzi meg a minőségét. Mindig győződj meg róla, hogy nem lejárt terméket veszel! Ezzel együtt a tárolásra vonatkozó információkat is alaposan nézd meg, hiszen a rossz tárolás mellett akár pár órán belül megromolhat az ételed.

 

Ha csak 15 másodpercet szánsz a csomagolás átfutására, már sokkal tudatosabb döntést tudsz hozni, mintha csupán a színekre, ábrákra hagyatkoznál!

 

Nagyító alatt az élelmiszercímkék

Melyik élelmiszercímkére kerül a felirat?

Élelmiszerek a nagyító alatt

Párosítsd a csomagolást az élelmiszerrel, majd segíts vendégednek az étteremben a menüről választani!

Miből főzök ma este?

Görgesd át a recepteket, válaszd ki, amihez mindened megvan, majd jelöld is ezeket a hozzávalókat!

Elküldtek vásárolni

Kattints az egészség és a környezetvédelem szempontjából a legmegfelelőbb megoldásra, és indokold!

Útvesztő az allergénekben

Segíts kijutni az útvesztőből, miközben felveszed az üzenet alapján a szükséges élelmiszerládákat!

Enni fertőzések nélkül

A legfontosabb higiéniai szabályok a konyhában és étkezéskor

Energiaegyensúlyban vagy?

A bevitt és felhasznált energia egyensúyla, az ételek kalóriatartalma

Az ideális testtömeg titkai

Egészséges alkat mértékletességgel és kiegyensúlyozottsággal

kihivas_2022_banner_fekvo.png
kihivas_2022_banner_fekvo.png