maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Élet táplálékallergiával

Te is gyakran találkozhatsz olyan emberekkel, akik bizonyos élelmiszer-összetevőkre allergiásak vagy érzékenyek, így ezeket tartalmazó ételeket mellőzniük kell az étrendjükből.

Allergéneknek hívjuk azokat az összetevőket, amelyek – az arra allergiásoknál – az immunrendszer túlzott reakcióját váltják ki. Okozhatnak puffadást, kiütéseket, bőrviszketést, sőt légzési nehézséget is, de a súlyosságuk eltérő. Hazánkban a tehéntejfehérje-, a szója- és a tojásallergia fordul elő a leggyakrabban. A tünetek az allergén elhagyásával szüntethetőek meg.

A tejfehérjére allergiásoknak minden tehéntejből származó élelmiszert kerülniük kell. Ez nem is olyan egyszerű, mivel nem várt helyen is találkozhatnak tejfehérjével.

A tejfehérje-allergiát a legtöbb esetben kinövik a gyerekek, ám az allergia időszakában a tej helyettesíthető például kalciummal dúsított növényi tejekkel és azokból készült termékekkel.

Szója- és tojásallergia esetén is el kell hagyni mindazokat az élelmiszereket, amelyekben előfordul, akár csak nyomokban is.

A táplálékérzékenységek hasonlítanak az allergiákhoz, azonban ilyenkor nem az immunrendszer téves működése felel a tünetekért. A tejcukorérzékenyeknek például hiányzik a vékonybelükből az az enzim, amely a tejcukrot lebontja, míg a lisztérzékenyeknél a búza egyik fehérjéje ellen fordul a szervezet, ami a gyulladást kiváltja. Ezekkel az érzékenységekkel külön animációban találkozhatsz részletesen.

Allergiát lényegében bármely összetevő kiválthat, az aprómagvas gyümölcsöktől kezdve a halakon és kagylóféléken keresztül a csokoládéig.

Szakember által összeállított étrenddel az allergiás és érzékeny emberek is követhetnek teljes, kiegyensúlyozott érendet, bár ez náluk nagyobb tudatosságot igényel.

Segíti őket, hogy a szabályozásoknak köszönhetően minden élelmiszercímkén kötelező feltüntetni az allergén-összetevőket.

Az éttermekben, kávézókban, pékségekben is fel kell tüntetni a fő allergének jelenlétét, de mindig kérheted a felszolgáló személyzet segítségét is.

Az óvatosság mellett is előfordulhat, hogy egy allergiás véletlenül eszik a kerülendő ételekből. A hamar jelentkező kiütések, hasgörcs, puffadás vagy hasmenés mellett előfordulhatnak súlyosabb tünetek is, mint a sápadtság, nehéz levegővétel, izzadás. Ebben az esetben fontos, hogy minél előbb hívj orvosi segítséget!

Ha van a környezetedben allergiás vagy érzékeny ember, segítsd abban, hogy minél inkább részt tudjon venni a közös programokban. Ha vendégségbe hívod, gondolj arra, hogy általa fogyasztható étel is legyen az asztalon, vagy segíts neki választani, ha szüksége van rá.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png