maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Áthangoló

Nap mint nap számtalan élmény ér: ezek lehetnek kellemesek vagy épp bosszantóak. Ha eltörik a kedvenc poharad, vagy elmegy az orrod előtt a busz, esetleg nem sikerül egy dolgozat, azon sokat lehet morogni – mégis, ezeknél az apró bosszúságoknál érdemes megpróbálni megkeresni azokat a pontokat, ahol ugyanaz az élmény kellemessé fordítható.

A törött szilánkokból készíthetsz kaleidoszkópot: az apró darabok tükrök közé kerülve a fényben fantasztikus képekké válnak, örökké megőrzik a kedvenc poharad, és újra meg újra átalakulnak, miközben valami szépet mutatnak.

Az is előfordulhat, hogy egy kudarc teljesen a kedvedet szegi. Például, ha nem úgy sikerül a környezetdolgozat, mint szeretted volna, akkor akár úgy is tűnhet, hogy az egész iskola rosszul megy. Ha ilyen érzés fog el, érdemes végiggondolnod, hogy melyik tantárgyban vagy jobb.

Lehet, hogy a matekdolgozat meg kifejezetten jól sikerült? Vagy épp a kidobósban voltál ügyes? Vagy sikerült örömet szerezni egy barátodnak? Esetleg megnevettettél valakit, akinek rossz kedve volt?

Amikor borús a kedved, és úgy tűnik, semmi nem javíthat rajta, próbáld meg „összetörni” a bajt: bontsd a részeire, gondold végig, hogy mitől vagy ennyire lehangolt. A rosszkedv egyenként apró bosszúságokból állhat össze, amelyek szétszedve, egyenként talán nem is olyan borúsak. Lehet, hogy akár egy szebb képet is kiadhatnak?

Próbálj a kicsi bosszúságok helyett apró kincseket találni, és ezeket mutasd meg másoknak is. Meglátod, ettől a kedved is jobb lesz! Ez a trükk segíthet akkor is, ha komolyabb bánat vagy veszteség ér: a sok fájdalom között talán találsz majd csillogó kincseket is.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png