maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Védd a pajzsod!

 

Az űrhajósok is szkafandert húznak az űrben, mert az védi őket a hidegtől és az oxigénhiánytól. Neked, földlakóként ne lenne fontos, hogy kifejlessz valamilyen védelmet a betegségekkel, kórokozókkal szemben?

 

A te védőpajzsodat immunrendszernek hívják.

Ahhoz azonban, hogy úgy védjen téged is, mint ahogy az űrhajóst a szkafandere, neked is tenned kell érte. Pontosabban enned is.

 

Az egyik legjobb mód ugyanis, ha változatosan, kiegyensúlyozottan étkezel. Ezzel biztosítod azt, hogy olyan hasznos tápanyagokhoz jusson a szervezeted, amelyek segítik az immunrendszeredet, hogy meg tudd előzni a kórokozók támadását. Ha pedig megtörtént a baj, mielőbb legyőzni a fertőzéseket, betegségeket.

 

A C-vitamin és a szelén hatásai közé tartozik például, hogy “befogják” a védekező reakciók során is keletkező káros anyagokat, amik egyébként képesek lennének kárt tenni az egészséges sejtekben is.

 

A D-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik például a kórokozókkal szembeni sejtes immunvédelemben.

 

Az ómega-3 zsírsavak egyik előnye, hogy csökkentik a szervezetben zajló, szemmel láthatatlan gyulladásokat, ezzel is támogatva az ellenállóképességünket.

 

A jótékony hatású bélbaktériumok alkotta bélflóra ritkulása, eltűnése szabad utat enged a fertőzések számára. A probiotikumok pont azokból a baktériumokból állnak, amik a belekben rendben tartják a bélflórát, segítve az egészségünk megőrzését.

 

Ha beteg lettél, akkor a tápláló ételek és a sok folyadék mellett sok pihenéssel tudod a pajzsot erősíteni, hogy csak a gyógyulásra tudj összpontosítani.

Habár könnyű lenne az immunrendszered hatékony működéséhez szükséges tápanyagokat kívülről pótolni, de ezek nem tudják helyettesíteni a megfelelő étkezést és folyadékfogyasztást, a rendszeres sportot, a napfényt, a szabad levegőt és a kellő mennyiségű alvást!

 

Vigyázz magadra, egyél minél változatosabban, kiegyensúlyozottabban, és ne feledkezz meg az immunrendszeredet támogató összetevőket tartalmazó élelmiszerekről, és az ezekből készült ételekről sem, hogy a szervezeted hozzájusson mindenhez olyan tápanyaghoz, amely a védelméhez szükséges.

 

A helyes étrenddel is védd belülről is magadat, hogy a “pajzsod” készenlétben álljon, megőrizd az egészségedet és hatékonyan legyőzd az esetleges fertőzéseket!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png