maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Biciklivel biztonságban

Mártinak biciklibalesete volt, és eltörött a lába. Óriási szerencse, hogy volt rajta sisak, és nem ütötte meg a fejét. A lába viszont gipszben van, és nem tud iskolába menni. Hogy ne unatkozzon, elhatározza, hogy készít egy plakátot az osztálytársainak a biztonságos biciklizésről.

Csak jó állapotú, felszerelt bicajjal indulj el! Fel vannak fújva a kerekek? Működnek a fékek? Prizmák, lámpák a helyükön vannak?

Mindig jobb oldalon haladj. Ha van kerékpárút vagy kerékpársáv, akkor azt kell használni, ha nincs, akkor az út jobb oldalát. Az út szélén parkoló autók ajtaja váratlanul kinyílhat, erre nagyon figyelni kell.

Tilos autópályán, autóúton, járdán, gyalogosoknak kijelölt zónában, buszsávban biciklizni! Főútvonalon 12 év alatti gyerek nem közlekedhet.

Stop, elsőbbségadás kötelező!

Itt meg kell állni, és elsőbbséget adni a keresztben elhaladóknak. Ha nincs ilyen tábla, és nem főútvonalon haladsz, akkor a jobbkéz-szabály van érvényben: a tőled jobbra érkezőket el kell engedned, téged pedig elengednek a balra állók. Ha neked van elsőbbséged, akkor is jobb, ha lassítasz és körülnézel, nehogy valaki másnak a figyelmetlensége balesetet okozzon.

A teherautókból, buszokból a vezető nem lát mindent. Ezért nem szabad szorosan melléjük állni, különösen, ha kanyarodni készülnek.

Gyerekek nem szállíthatják egymást a kerékpáron, és nem szabad semmit vontatni, kutyát sétáltatni, mobilozni, elengedett kormánnyal hajtani!

A fülhallgató használata és a zenehallgatás tilos! Nem hallod ugyanis a forgalom hangjait, például a mögötted közeledő buszt vagy szirénázó mentőautót.

Fontos, hogy látható legyél! A láthatósági mellény és a lámpák mindig legyenek nálad, de jobb, ha sötétedés után egyáltalán nem biciklizel.

Elengedhetetlen a fejvédő sisak használata. A fej ütődése nemcsak a baleset utáni napokban, hanem évekkel később is fejfájást okozhat.

Ismerd meg a KRESZ szabályait és tartsd is be őket. Ha így teszel, biztonságban leszel az utakon.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png